fbpx

13-годишна катерачка се превръща във феномен

13-годишната Ашима Ширайши постави два световни рекорда—и то само в рамките на 10 минути.

Двата рекорда са поставени и за възраст и за нейния пол, Ширайши е най-младият човек и единствената жена, осъщестявила толкова предизвикателно в техничен план катерене.

Ширайши се включи  в Open Your Mind Direct в Испания тази седмица, където изкачи 420-метрова стена с категория 9a +, която се счита за една от най-трудните скали за изкачване. Ширайши е хвърлила око на стената още миналата година. “Наистиона исках да се пробвам на нея миналата година, когато бях в Испания, но трябваше да се връщам за училище и нямах време,” разказва тя. Затова тази година тя се връща в Испания с една-единствена цел. Тя се подготвя за катеренето в продължение на три дни, пада няколко пъти, но така разбира къде ще бъде затруднена най-много на стената.  “На четвъртия ден успях,” казва тя. А как се е почувствала след това? “Бях изненадана. Бях облекчена. Бях наистина развълнувана!”

Младата катерачка започва да катери, когато е едва на 6. На 8-годишна възраст, тя принуждава своите родители да я включват в състезания. Бързо доказва каквто на своите родители, така и на катерачната общност , че това не е просто хоби за нея.”Спечелих цяла категория за жени, веместо за младежи,” обяснявеа тя за първото си състезание. От тогава тя практикува 5 дни в седмицата.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.