fbpx

Алпинистите под Еверест наблюдават тревожно ледопада

Смъртните случаи предизвикаха буйни дебати за огромните рискове, пред които са изправени шерпите и опасностите при изкачването на Еверест.

За да се намали рискът, маршрутът през ледопада Кхумбу, където загинаха 16-тимата, беше променен през по-дълъг, но считан за по-безопасен път.

„Те влизат в ледопада и, както открих на 18 април, това е най-опасното място,“ казва Конрад Анкер, ветеран – алпинист, който е бил на Еверест три пъти. „Те са изложени на падащия лед, надвисналите сераци над тях. Това е много, много опасно. Това е най-опасното място, което съм виждал в планините.“

В този момент от сезона алпинистите все още не са навлязли в ледопада Кхумбу, който се оприличава на движеща се замръзнала река с постоянно отчупващ се и падащ лед.

Непал е издал 347 разрешения за изкачване на Еверест тази година, като 125 от тях са на алпинисти, превжедевремнно тръгнали си миналата година. Отбелязва се леко повишение, в сравнение с 334 разрешения, издадени миналата година.

Новият път

Местният непалски комитет, който определя маршрута към Еверест, съобщи през февруари, че е избран различен път. Алпинистите ще следват централния път през ледопада Кхумбу, избягвайки мястото, където загинаха непалците миналата година.

Комитетът, съставен от шерпи, гласува да се върви по централния път, поради съображения за безопасност.

„Там има по-малък риск от лавина, отколкото в ляво или в дясно,“ каза Янгжи Дома Шерпа, говорител на Комитета за контрол на замърсяването на Сагарматха (непалското име на Еверест).

Централният път е бил използван през 90-те, но е изоставен заради по-бързите маршрути, каза тя. По новия път алпинистите ще пресичат повече цепнатини и ще използват повече вертикални и хоризонтални стълби. Комитетът издаде препоръка теглото на екипировката на алпинистите да бъде ограничено, за да се избегне претоварване на стълбите.

„Мисля, че ще се върви час по-дълго по ледопада,“ каза Алън Арнет, който е в Базовия лагер на Еверест тази година.

Пропускане на ледопада

Но една компания, Alpenglow Expeditions, заяви, че спира екпедициите от непалска страна, където алпинистите трябва да пресичат ледопада, в полза на северния маршрут през Китай.

„Видяхме, че става все по-опасно с всяка изминала година,“ каза Ейдриън Белинджър, основател на компанията. „Ние вярваме, че рискът е твърде голям за нашите служители.“

Според Китайско-тибетската планинарска асоциация, 320 души са изявили желание да изкачат северния маршрут на Еверест тази година. Те са със 136 повече от миналата година.

Китайската страна на Еверест е много по-непопулярна от непалската, заради опасенията от затваряне на маршрута от страна на правителството. Някои наблюдатели на Еверест твърдят, че времето от север е по-лошо, а теренът по-скалист, но също така няма ледопад.

Нарастващата популярност на северния маршрут причини загриженост сред непалските компании, че алпинистите ще предпочетат китайската страна.

„Виждам настроенията сред алпинистите, с които говоря,“ каза Дава Стивън Шерпа, който е базиран в Непал. „Много от тях предпочитат Тибет пред Непал. Непал се нуждае от туризъм много повече отколкото Китай. Китай има невероятно богатство от ресурси, които Непал няма.“

Защо те се връщат в планината

Работата за експедиции е често единствената прехрана за семействата на шерпите. Непал зависи силно от парите от туризма.

Много от водачите погребаха свои приятели след иницдента миналата година, и докато те са готови да се върнат към върха, семействата им не са.

Много от тях „оставят изнервени, стресирани жени и деца,“ чиито спомени от случилото се миналата година са все още живи, казва Дава Шерпа, изпълнителен директор на Asian Trekking.

„Те казват, че не искат да преминат отново през това,“ казва той. Те не се страхуват за собствения си живот, но за това, което биха причинили на семействата си.“

Няколко алпинисти също се върнаха под върха тази година.

Един от тях е Джон Рейтър.  Когато ледената лавина пада надолу, Рейтър е издърпан зад леден блок от своя шерпа – водач.

Рейтър, който вече е в Базовия лагер тази година, пише в своя блог:

„Не мога да намеря думи, за да кажа защо и какво ме дърпа обратно към тази планина“.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.