fbpx

„Пещерите и ние“ – шесто издание на фотоизложбата

bruniquel-cave-stalagmitesТази вечер беше открита ежегодната фото изложба „Пещерите и ние“. Тя е инициирана от Балканския спелеоложки съюз, Пещерен клуб „Приста“- Русе, Българското пещерно дружество с любезното съдействие на Националният музей „Земята и хората“. В настоящето 6-то поредно издание на конкурса, респективно на изложбата „Пещерите и ние“, са подбрани 40-те най-добри, от общо представените 174 творби, от 32-ма автори от 16 страни, а именно България, Италия, Испания, Иран, Македония, Мексико, Полша, Румъния, Руска федерация, САЩ , Словения, Словакия, Сърбия, Украйна, Хърватска .

Първото издание на изложбата е през 2010-та г. Иницатор е ПК „Приста“ – Русе. Във времето, начинанието се разраства и прехвърля не само границите на Балканите, но и на Европа. Традиционно, след всяко издание на конкурса, отличените от журито фото творби, биват представени пред обществеността с нарочната цел да покажат красотата, неповторимостта и загадките на подземната природа, чрез което да обосноват необходимостта от нейното опазване и съхраняване за идните поколения. Успоредно с това, фотосите целят да направят публична, иначе покритата с тайнственост, но носеща много емоции, дейност на пещерните изследователи.

С оглед на постигането на основните им цели, изложбите са пътуващи, но първия им показ винаги е пред участниците в ежегодните сборове на пещерняците от Балканите, които се провеждат в различни страни. В последствие, фотосите обикалят България, намирайки място в различни родни музеи и галерии, но отделно са били експонирани и извън страната.

Изложбата може да бъде разгледана в Националният музей „Земята и хората“ до средата на месец февруари!

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.