fbpx

Експедиция измерва Еверест отново

Снижил ли се е вр. Еверест след мощното земетресение от 2015 г.? На този въпрос трябва да отговорят индийски учени, които заминават на експедиция, за да измерят световния първенец.
Със задачата е натоварен ген. Сварна Суба Рао, който трябва да установи дали Еверест все още е висок 8848 м. Експедицията ще започне след два месеца и ще отнеме още един. След това ще са необходими още две седмици за анализиране на данните.

Земетресението
След мощното земетресение с магнитуд 7.8 по Рихтер, което разтърси Непал през април 2015 г., столицата Катманду се издигна с един метър, докато сателитните снимки показват, че връх Еверест се е снижил с около 2,5 см.
Това откритие се счита за спорно, тъй като се счита, че подобни земетресения, предизивикани от сблъсъка на две тектонски плочи са станали причина за точно обратното – издигането на планината, обяснява Джон Елиът, геофизик в Университета в Лийдс, Великобритания.
За да проверят дали и други върхове в района са загубили част от височината си, Елиът и колегите му използвали сателитни снимки, за да измерят височините на върхове, близо до Катманду, който е на около 160 км от Еверест.

„Това, което наблюдаваме е снижаване на високите върхове,“ казва елиът пред Live Science. „Но ниските върхове са станали малко по-високи.“

Ако Еверест е бил по-близо до епицентъра на земетресението, ефектът на снижаване е щял да бъде може би още по-силен, смята Елиът.

Но, „тъй като Еверест е далеч, ние не можем със сигурност да кажем, че той се е снижил; това е в рамките на грешката на нашите измервания,“ признава Елиът.

Измерването

Сега, планът на изследователите включва използването на два метода за измерване на вр. Еверест. Първо, експедицията планира да постави GPS устройство на върха и да запише разстоянието до морското равнище. Второ, екипът ще използва триангулация — измерване, чрез начертване на прави на земната повърхност в основата на върха и измерване на височината, чрез ъгъла, който сключват правите.

„Ако имате два ъгъла, вие знаете третия, защотосборът на ъглите е 180 градуса,“ обяснява Петер Молнар, геолог на Университета в Колорадо.

„Измерваме едновременно с двата метода, за да получим най-точни резултати,“ казва и ръководителят на експедицията Рао.

В същото време, под въздействието на други сили, планината продължава да се формира. Хималаите нарастват , благодарение на бавния сблъсък между индийската и евразийска континентални плочи. Учените сега вярват, че през времето между две земетресения, натрупването на напрежение между тези две плочи спомага за издигането на планината.
Така става възможно, когато измерванията приключат, да бъде установено, че всъщност Еверест е пораснал.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.