fbpx

Няма нередности в лифтовете на Боровец

Няма нередности в лифтовете и съоръженията на Боровец. Това показват спешни проверки на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор и Комисията за защита на потребителите. Инспекциите бяха назначени вчера, след като 8-годишно момиче падна от седалков лифт „Мартинови бараки“.

Съоръженията са в изправност, а предпазният щит е сработил. В близост до касите и на контролните пунктове пък са поставени задължителните информационни табла с инструкции за безопасно поведение на пистите, както и необходимите маркировки и указателни табели по протежението им. Поставени са и съоръжения за обезопасяване там, където е необходимо.

Всички 22 писти в курорта „Боровец” са категоризирани съгласно изискванията на Наредбата за обезопасяването и информационната обезпеченост на ски пистите в Република България и за определяне правилата за безопасност върху територията на ски пистите и ски зоните и за организацията на работата на ски патрулите. Това показва още проверката на КЗП.

От Комисията призовават гражданите да спазват стриктно указанията на информационните табели и да бъдат с повишено внимание, защото при покачването на температурите снегът става по-мек и рисковете са по-големи.

Вчера майката на пострадалото момиче обвини концесионера, че лифтовете са стари и на тях трябва да се сяда по определен начин. От фирмата-концесионер на съоръжението „Бороспорт“ обаче твърдят, че седалките са обезопасени, а след случилото се техен ски патрул незабавно се е отправил към мястото и лифтът е спрян веднага. Записите от двете камери са предадени на полицията.

В същото време стана ясно, че състоянието на 8-годишната Елена, която падна от 5 метра височина се подобрява. Снощи тя е била оперирана по спешност в Клиниката по детска травматология в Пирогов. Тази сутрин детето е в добро общо състояни и предстои през следващите дни да започне раздвижването му от рехабилитатор.

Полицията пък продължава разследването по случая. Водещите версии, по които се работи, са две. Едната е, че детето не е седнало добре на лифта. Втората – да е имало някакво разместване или боричкане между хората на седалката.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.