fbpx

Всички алпинисти към Еверест с GPS устройства

Всички алпинисти, опитващи да изкачат връх Еверест ще бъдат снабдявани с GPS устройства, за да бъдат предотвратени опити за лъжливи твърдения за изкачване на върха. Решението беше обявено в понеделник от Непалския Департамент по туризъм.

Устройството, което струва £250, ще бъде използвано стройство и за по-лесно откриване на хора, ако те изпаднат в проблем.

Стотици алпинисти се очакват и тази година да продбват да изкачат най-високия връх на планетата. Тази година само част от тях ще бъдат снабдени с GPS устройството, за да бъде установено как работи идеята.

‘Ако тя работи, ще направим задължително за всички алпинисти носенето му от следващата година’ обясниха от Департамента.

Алпинистите, които достигнат върха ще трябва да заснемат и снимки на връхната точка, като доказателство за тяхното изкачване.

Решението беше взето, след като миналата година индийска двойка заяви, че е изкачила върха и получи сертификат за това. По-късно обаче беше установено, че те са представили фалшива снимка за доказателство.

Друг проблем е, че алпинистите, често се снимат с тежко облекло, оборусване и кислородна маска, така че е трудно те да бъдат разпознати на снимките.

По време на пробното носене на GPS устройство, данните ще бъдат проверявани при завръщането на алпинистите в Катманду, за да се определи дали те наистина са били на връхната точка на Еверест. Устросйвтото ще записва техните стъпки и може да се използва и за локализиране на местоположението им, ако изпаднат в беда.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.