fbpx

Мораториум върху сечите в държавните гори и законодателни промени искат от „За да остане природа в България“

Масови случаи на злоупотреби и незаконна сеч в държавни гори в Беласица, Родопите, Странджа, Стара планина са регистрирали коалицията от неправителствени организации и граждански групи “За да остане природа в България“. От там настояват държавата да ограничи временно сечите, докато не реши проблема със системните нарушения в горите. Искането на природозащитниците идва след сигнал за изсичане на стотици кубици дървесина от горите на ловно стопанство Дикчан в село Сатовча.

От организацията виждат политически протекции и натиск, поради което не се прилагат ефективно въведените през последните години технологични мерки за ограничаване на незаконните сечи. Такива са маркирането на транспортираната дървесина със специални пластини, проследяването на товарни камиони с GPS-системи, видеонаблюдение в дървопреработвателните цехове.
Острата позиция на коалицията е свързана с факта, че в условията на климатични промени българските гори имат все по-голямо значение за обезпечаването на градовете с чиста питейна вода, за пречистването на въздуха, за защита от ерозия и наводнения, както и за опазването на биоразнообразието. Според природозащитниците добивът на дървесина ще е оправдан само ако държавата може да гарантира, че единствено лесовъдите с доказан опит и високо обществено доверие ще имат право да решават как да се управляват горите в България.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.