fbpx

БТС проведе 50-тия си конгрес на 22 април в Банкя

Проект за нов Устав на Българския туристически съюз (БТС) ще бъде обсъждан с членовете на организацията до 2018 г., стана ясно на 50-тия й конгрес. Той се е провел в Банкя на 22 април, като от общо 154 членове на БТС в него са участвали 116 туристически дружества. Новият Устав е бил залегнал в Дневния ред на форума, но заради необходимостта от прецизиране на текстовете, гласуването му е отложено за догодина.

доц. д-р Алексей Стоев бе избран за председател на БТС

На конгреса е избран председател на организацията – доц. д-р Алексей Стоев, както и 14-членен Управителен съвет и петима членове на инспектората. Приети са нови членове и е възстановено членството на други, сред които Българската федерация по катерене и алпинизъм (БФКА) и Българската федерация по туризъм.

Необходимо е дейността и идеологията на БТС да се адаптира към съвременните реалности и това да стане с общото участие на всички, е подчертал неговият секретар Веселин Цанков. Част от това е изработването нов интерактивен сайт, чрез който ще се получава не само бърза и актуална информация, но и ще има възможност за обсъждане и обратна връзка между туристическите дружества по места и ръководството на БТС. „Новото време изисква нов начин на действие и комуникации“ е казал още той.

Утвърдени са основни насоки за дейността на организацията през периода 2017 – 2022 година. Сред основните задачи, заложени в документа, са изясняване статута и собствеността на материалната база, както и предприемане на действия по възвръщане на туристическа база, отнета неправомерно от БТС. Отбелязана е и необходимостта от законодателна инициатива, отнасяща се до предмета на дейност на организацията. Маркирани са възможностите за получаване на финансиране за поддържане на материалната база и маркировката и за развитие на различни видове дейности.

БТС е най-старата и най-голяма неправителствена организация с над 121-годишна история. Сдружението навлиза в период, когато ще се честват 125 години от организирания туризъм в България.

 

 

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.