fbpx

Официално: Стъпалото на Хилари все пак си е там

Официално! Стъпалото на Хилари все още съществува.  Непалското правителство в петък изпрати изявление, в което потвърждава, че последното препятствие преди връхната точка на Еверест все още е там, но покрито със сняг. Така официално бяха опровергани твърденията, че Стъпалото се е срутило вследствие на мощното земетресение от 2015 г.

“Министерството на туризма събра информация, след съобщенията за разрушаването на Стъпалото на Хилари, с помощта на шерпите, които прокарват маршрута до Еверест. Те потвърдиха, че Стъпалото все още е там и е покрито със сняг,” се казва в изявлението. “Недоразумението може да се е появило, вследствие на изместването на маршрута към върха с 5 метра тази година.”

В правителственото изявление пише още, “Благодарни сме на Непалската планинарска асоциация (NMA) и шерпите за тяхната чудесна работа, както и на медиите, които непрекъснато информират за планинарските събития в Непал. Ние настоятелно молим, да проверяват подобни информации, преди да ги правят публични.”

Вниманието на международните медии беше привлечено, след като британският алпинист Тим Мосдейл потвърди, че Стъпалото на Хилари е изчезнало, след като изкачи върха на 16 май.

Във Фейсбук страницата си той пише, че Стъпалото може да се е разрушило от земетресението през 2015 г. “Стъпалото го няма, защото районът е засипан от сняг,” написа Мосдейл. Той пише още, “Тази година мога да съобщя, че скалата, наречена „Стъпало на Хилари“ определено не е там.” 12-метровата скала на южния ръб е последното препятствие за алпинистите преди върха. Тя е наречена на новозеландеца Сър Едмънд Хилари, който е първият, преминал я през 1953 г.

Междувременно правителството на Непал заяви, че няма нови жертви под Еверест. По тяхна информация, намерените преди няколко дни 4 тела в палатка в Лагер 4 са там от години. Самоличността на алпинистите все още не установена.

 

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.