Раница на първопокорителя на Еверест сър Едмънд Хилари е предложена на търг в Ню Йорк. Редкият артефакт е датиран от 1946 г., когато 27-годишният Хилари обикаля най-предизвикателните новозеландски върхове. Наддаването за раницата ще бъде в аукционна къща Bonhams на 26 септември.

‘Hillary Expedition 46’ и ‘ropes and slings’ са надписите, ръчно изписани върху 86-сантиметровата , раница, която се очаква да бъде оценена между $2100 – $2800.

През 1946 г. Хилари изкачва върховете Kitchener, Sealy, Hamilton, Malte Brun и De la Beche. Той осъществява и зимен траверс от долината Awatere до река Сlarence, за да тренира изграждане на височинни лагери.

Втората съпруга на първопокорителя на Еверест Лейди Джун Хилади обаче обяви, че не е знаела нито за съществуването на раницата, нито за търга, на който ще бъде продадена. Тя е учудена къде е била досега тази раница и изрази съмнения съпругът й да я е подарявал на някого.

Миналия месец рядка пощенска картичка, подписана от цялата британска експедиция, постигнала първото изкачване на връх Еверест през 1953 г., включително Хилари и Тензинг, беше продадена на търг за $1550 в Оукланд.