fbpx

България домакин на Единадесета Европейска среща по пещерно спасяване

От 5 до 8 октомври Пещерно спасяване – България беше домакин на 11-тата Европейска среща по пещерно спасяване. Срещата се проведе в Националния център за обучение на Червения кръст, Долни Лозен, София.
В проявата взеха участие представители на пещерно-спасителски организации от Австрия, Великобритания, Италия, Полша, Португалия, Русия, Словения, Сърбия, Турция, Унгария, Хърватска, Швейцария.
Европейската среща по пещерно спасяване беше открита с официална церемония. От името на Пещерно спасяване и Българска федерация по спелеология, доц. д-р Явор Шопов, председател на Българска федерация по спелеология, връчи почетни грамоти на ръководителя и на водолазите, участвали в една от най-тежките спасителски операции в страната през 2016 г., провела се в пещера „Големия извор“, с. Кипилово.
Програмата продължи с дискусия на тема „Подобряване на сътрудничеството на оперативно ниво между пещерно-спасителските организации и властите“. В сесията участваха Управителния съвет на Европейската асоциация по пещерно спасяване, представители на комисиите по пещерно спасяване към Европейската федерация по спелеология и Международния спелеоложки съюз, ръководители и представители на пещерно-спасителски организации от Европа, представители на Главна дирекция пожарна безопасност и защита на населението, Националната асоциация на доброволците в Репубика България, Планинска спасителна служба към БЧК. Бяха презентирани дейностите на пещерно-спасителски организации от Европа и начините им за работа с властите на местно ниво.
Срещата продължи с презентации, лекции, обсъждания и практически упражнения, свързани с различните аспекти на пещерното спасяване.
Едно от атрактивните и полезни занятия бе демонстрацията по спасяване на пострадал от въже с импровизирани методи, което се явява животоспасяваща техника, необходима да се владее от всички пещерняци. Участници от България, Хърватска, Полша и Унгария показаха няколко метода за спасяване с минимална екипировка.

Тренировъчна акция в Балабанова дупка
сн. Пещерно спасяване – България

Друг основен аспект от срещата беше тестването на екипировка и техники, използвани в пещерното спасяване. Проведоха се експерименти, при които с помощта на измервателен уред – динамометър, бяха измерени натоварванията във въжетата и опорите при извличане на носилка с пострадал, така че да е гарантирана сигурността на пострадалия и спасителите. Също така беше тествана здравината на скъсване на различни видове опори, използвани за закрепване на въжените системи.
В събота се проведе пещерно-водолазна тренировка в пещера Душника с участието на пещерни спасители и специално обучени пещерни водолази от България, Словения, Сърбия и Унгария. Целта на тренировката беше да се извади пострадал, който се намира зад сифон. Сифоните са пещерни галерии, изцяло запълнени с вода. Водолазите трябваше да се гмурнат и да прекарат носилката от другата страна на сифона, да окажат долекарска помощ, да оборудват пострадалия с маска и апарат за подаване на въздух, и пак с помощта на носилката да го извадят извън пещерата.

Като част от дейностите по 11-тата Европейска среща по пещерно спасяване, на 29 и 30 септември бе проведена международна тренировка с участието на пещерни спасители от Австрия, България , Великобритания, Полша, Словения, Исландия. Симулираха се инциденти в пещерите „Балабанова дупка“ и „Граничарската“, намиращи се в близост до с. Комщица, община Годеч.
Успешно бе осъществена една от основните цели на международната тренировка, а именно – подобряване на комуникацията и сътрудничеството при провеждане на акции с пещерни спасители от други страни. По време на тренировъчните акции се тества и безжична комуникация с дигиталното радио „Никола 3“, което бе предоставено от British Cave Rescue Council (BCRC).

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.