fbpx

Маркирана мечка беше убита в Балкана над Енина

3-годишната маркирана мъжка мечка Пламен е намерена убита в местността Картала в землището на казанлъшкото село Енина в края на миналата седмица. Служител на Парковата дирекция, двама експерти от РИОСВ – Стара Загора и експерт от сдружението направили оглед на мястото. По сваления нашийник е установено, че това е Пламен, уловен и маркиран на 2 ноември 2016 г. в м. Маришница, край Априлци, извън границите на Националния парк.

В РПУ – Казанлък е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 237, ал.1, от НК. (Който убие или улови без надлежно разрешение едър дивеч, се наказва с лишаване от свобода до една година или с глоба от сто до триста лева, както и с лишаване от право по чл. 37, ал. 1, точка 7. – лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност).

Очакват се резултатите от експертизата. Данните от нашийника ще бъдат използвани, за да се установи точното място на посегателството.

Кафявата мечка е застрашен вид в Червената книга на Р. България и защитен, съгласно Закона за биологичното биоразнообразие.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.