fbpx

От 2018: без соло изкачвания на Еверест

Непалското правителство предприема редица мерки за ограничаване на инцидентите на Еверест от следващия катерачен сезон. Те включват забрана на соловите изкачвания, както и експедиции на хора с ампутирани крайници или други физически недостатъци.

“Регулациите ще бъдат въведени, за да се подобри сигурността на алпинистите и за да се осигурят повече правомощия на Департамента по Туризма да функционира самостоятелно,” обясниха властите в Катманду. “Така се осигуряват и правата на височинните носачи в Непал.”

Една от основните промени е задължителното придвижване с водач в планината. “Отсега нататък на чуждестранните алпинисти ще бъде забранено да предприемат солови атаки на Еверест.” По този начин непалските власти искат да бъдат сигурни, че чужденците са в безопасност в присъствието на шерп. Това означава и повече работни места за височинни носачи, обясняват решението си властите.

С повишаването на броя на соловите катерачи на Еверест, броят на фаталните инциденти е нараснал няколко пъти. Владимир Щрба, 49-годишен словашки алпинист и Ули Щек от Швейцария загинаха под най-високия връх на планетата при опити за солово изкачване през миналия сезон.

Засега не е уточнено дали непалските власти ще позволят чуждестранни водачи с алпийски лиценз да осъществяват солови изкачвания или сами да водят клиенти.

Освен това с въведените регулации ще бъдат забранени включването в експедициите на слепи или с ампутирани крайници хора.

Американецът Ерик Уайхенмайер стана първият сляп човек, изкачил Еверест през май 2001 г.  Пет години по-късно, Марк Инглис от Нова Зеландия достигна връхната точка с протези на двата си крака. Кандаецът с непалски произход Сударшан Гаутам, който е с две ампутирани ръце, пък изкачи върха през май 2013 г.

Някой местни обаче се противопоставят на това решение, тъй като хората с физически недостатъци наемат повече местни носачи и помощници за експедициите си. Освен това, според тях, тази забрана ограничава човешките права на инвалидите.

Решението оставя в сила и долната възрастова граница за изкачване на върха – 16 години. Горна граница засега не е въведена, въпреки че течаха обсъждания след смъртта на 85-годишния непалец Мин Бахадур Шерчан. Той почина в Базовия лагер миналата година, по време на експедиция, с която искаше да стане най-възрастният човек изкачил Еверест.

Според статистиката на Министерството на туризма в Непал, 4879 алпинисти са изкачили Еверест след Тензинг Норгей и Едмънд Хилари през 1953 г. Повече от 300 са загинали по склоновете на върха.

 

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.