fbpx

Водолази откриха най-дългата водна пещерна система в света

Водолази откриха най-дългата водна пещерна система в света. В продължение на повече от 14 години пещерните водолази се опитват да свържат двете пещерни системи в района Тулум в Мексико.

Успехът дойде на 12 януари, когато експедиция успя да свърже системите Сак Актун и Дос Охос в една пещерна система с дължина  347 км.

До този момент най-дългата пещерна система в света беше 270-километровата Окс Бел Ха, намираща се също в Мексико, южно от Тулум. Системата Сак Актун, североизточно от Тулум, с нейните 263 км се нареждаше на второ място. Третата в списъка Куукс Баал е дълга 93 км, а четвъртата беше Дос Охос с дължина 84 км. Последната сега е прибавена към Сак Актун, като общата им дължина е 347 км. Според правилата на спелеологията, когато две системи се свържат, името на по-малката изчезва.

Ръководителят на изследователския екип Робърт Шмитнер и екипът от трима водолази започнаха финалната част на проекта по свързване на двете пещерни системи през март 2017 г. Шмитнер е участвал във всички проучавания през последните 14 години, постепенно откривайки нови тунели и галерии в този лабиринт.

Сега целта е да се търси връзка на Сак Актун с останалите три водни пещерни системи които са много близо една до друга в района Тулум.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.