fbpx

Ривол разказа за кошмара под Нанга Парбат

Алпинистката Елизабет Ривол се прибра в родната си Франция, след като изкачи Нанга Парбат, но беше спасена под върха с измръзвания. За нещастие тя изгуби и партньора си в изкачването Томек Мацкиевич.

След като беше спасена от алпинистите от полската експедиция на К2 Денис Урубко и Адам Биелицки, Ривол остана няколко дни в болница в пакистанската столица Исламабад, преди да отпътува за дома си. В момента лекарите обсъждат дали ще се наложи ампутация на крайниците й. Заради халюцинации при слизането Ривол е сваляла обувките си по пътя при ледени температури, разказва самата тя.

Пред журналисти тя разказа за трагедията, която ги сполетя с Томек на слизане от върха, известен като „планината-убиец“.

Пред агенция Франс прес Ривол споделя, че здравословното състояние на Томаш Мацкиевич се влошило на слизане след успешното изкачване на върха, което е второ в историята през зимата.

Свръзката започна изкачването на Нанга Парбат на 20 януари, а няколко дни по-късно достигна върха. Малко след като тръгват надолу от връхната точка на 8120 м Мацкиевич започва да страда от снежна слепота.

Пред АФП Ривол разказва: „Той не носеше маска и очила, защото беше доста мъгливо по пътя през деня, а през нощта получи възпаление на очите.“

След това тя поставя Томек на раменете си и започва трудното слизане надолу в тъмнината. В това време Мацкиевич получава и затруднено дишане.

„Той свали защитната маска пред устата си и тя започна да замръзва. Носът му побеля, а след това и ръцете и караката му.“

Прекарват нощта в ледена цепнатина, но състоянието му продължава да се влошава, а „кръвта започва да излиза през устата му“ – признак за събиране на течности в тялото му при остър стадий на височинна болест.

През това време Ривол изпраща няколко съобщения за помощ и получава указание от сапсителите да слезе на височина 6000 м. Тогава тя оставя Мацкиевич и тръгва. „Не беше решение, което взех сама, беше ми наложено,“ разказва тя.

Мислейки, че това ще й помогне да върви по-бързо, Ривол тръгва надолу без палатка и чувал. Когато не успява да достигне спасителния екип й се налага да пренощува за втори път в ледена цепнатина.

Там получава и халюцинации. Въобразява си, че хора й носят чай и в знак на благодарност тя трябва да им даде обувките си.

След като остава боса в продължение на 5 часа, Ривол получава тежки измръзвания.

Тя чува хеликоптерите, но те не могат да достигнат до нея, заради ураганните ветрове. Страхувайки се, че ще й се наложи да остане още една нощ на тази височина Ривол започва финалното спускане, с мокри ръкавици и измръзнали крака, но успява да достигне спасителния екип.

Откарана е в болница в Исламабад, а оттам и в Швейцария, преди да се прибере във Франция. В момента лекарите в родния й край обсъждат дали се налага ампутация на ръцете й и левия й крак, заради получените измръзвания.

Въпреки преживяното, Ривол не е намразила катеренето, споделяйки: „Имам нужда от това.“

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.