fbpx

Шиша Пангма – маршрутът

Обща информация

Връх Шиша Пангма (8027 м), по чиито склонове започва спасителна операция за издирване на алпиниста Боян Петров, е най-ниският от 14-те осемхилядници и считан за най-лесен.  Върхът се характеризира с дълги, стръмни склонове.

Върхът е последният изкачен осемхилядник. Първото изкачване е осъществено от Хсу Чинг и неговата 10-членна експедиция през 1964 г. Първото зимно изкачване осъществяват Симоне Моро и Петер Моравски на 14 януари 2005 г. Ули Щек пък се записва със солово скоростно изкачване на Шиша Пангма. Швейцарецът успява да стигне до купола по дългата 2000 м южна стена, и то само за 10 часа и 30 минути. До момента нито един българин не е успял да стъпи на купола на Шиша Пангма. Най-близо до успеха са Дойчин Василев и Карина Сълова през 1999 г. Според различни източници двамата стигат не до Главния връх, а до Централния, който е висок около 8008 м. Преди тях Йорданка Димитрова и Борислав Димитров правят опит да стъпят на върха през 1993 г. в рамките на комерсиална италианска експедиция, но са спрени от лошото време.

Маршрутът

Традиционният маршрут е по северозападната стена и северното ребро. Маршрутът се счита за един от най-лесните на всички осемхилядици. Екстремни скиори често се спускат оттам със ски. Най-голямото предизвикателство на този маршрут се счита траверсът от Централния към Главния връх по остър ръб. Затова много алпинисти спират при достигането на Централния връх.

Изкачването протича с преминаване през три височинни лагера:

шиша пангма височинни лагери северен маршрут
Височинни лагери на Шиша Пангма

Височини:
Базов лагер – 5700m
Лагер 1 – 6400m
Лагер 2 – 7000m
Лагер 3 – 7400m

Разстояния:
Базов лагер – Лагер 1  – 6km, 6 ч.
Лагер 1 – Лагер 2  – 1km, 3 ч.
Лагер 2 – Лагер 3 – 1km, 3 ч.
Лагер 3 – Връх –  1km, 7 ч.

Трудности

Алпинистът Дойчин Василев коментира пред български медии, че при изкачването на връх Шиша Пангма в Хималаите няма особени трудности. Според него при добро време, добра климатизация и подготовка изкачването на връх Шиша Пангма не е проблемно. По думите му обаче при лоша метеорологична обстановка, буря, снеговалеж и други върхът ставал опасен.

Василев уточни още, че при изкачването на върха могат да възникнат проблеми във върховата част, тъй като там нямало удобни подходи към връхната точка. Там алпинистите трябвало да се катерят или по скали, или по снежни полета, които са лавиноопасни.

шиша пангма
Ръбът между Централния и Главния връх на Шиша Пангма

Статистиката показва, че най-често инциденти по склоновете на Шиша Пангма се случват при падане на лавина. По-малко са случаите на попаднали в цепнатина.

Най-известният инцидент на най-ниския осемхилядник е изчезването на американските алпинисти Алекс Лоу и Дейвид Бриджес през 1999 г. Телата им са открити през 2016 г. от Ули Щек и Давид Гьотлер.

 

 

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.