fbpx

40 години от първото безкислородно изкачване на Еверест

Днес се навършват 40 години от първото изкачване без употребата на допълнителен кислород на Еверест (8848 м). Реализирано от австриеца Петер Хабелер и италианеца от Южен Тирол Райнхолд Меснер, то поставя началото на нова ера в историята на алпинизма и променя представите за възможностите на човешкия организъм.

Първото безкислородно изкачване на Еверест

еверест книга райнхолд меснер

 

Във връзка с годишнината, на пазара е вече книгата  „Експедиция до крайната точка“, с автор Райнхолд Меснер. В изданието той разказва за това изкачване, за първите, често трагични, опити за покоряване на върха и за всички знайни и незнайни герои от миналото, осмелили се да устремят поглед към Покрива на света.

Тази вечер пък Сдружението „Международен фестивал на планинарския филм“ организира прожекция на филма “Еверест без кислород” , Великобритания, 1978, Лио Дикинсън, 54′ със специален гост Дойчин Боянов.

С кратка презентация ще бъде представена австрийската експедиция под ръководството на Волфганг Наирц през 1978 г., която утвърждава съзнателния отказ от употреба на кислород като водещо начало в спортния хималаизъм. Българското присъствие на “Третия полюс” много добре се вписва в тази формула – от 15-те български изкачвания до кулминацията на планетата 3 (или 20 на сто) са без кислород – на Христо Проданов (20 април 1984 г.), Дойчин Боянов (20 май 2004 г.) и Христо Христов (20 май 2004 г.).

За 40-те години след изкачването на Райнхолд Меснер и Петер Хебелер на фона на стотиците успешни изкачвания на Еверест годишно, са направени едва 203 безкисклородни изкачвания, дело на 171 алпинисти.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.