fbpx

Отказаха се от концесия на екопътеките до Стобските пирамиди

Общинският съвет в Кочериново се отказа от идеята си да отдаде на концесия двете екопътеки, водещи към Стобските пирамиди в района на Рилския манастир.

Дебатите дали природният феномен може да се отдаде на частно външно дружество продължиха повече от час.  По време на заседанието присъстваше и солидна група жители на село Стоб, които се обявиха против концесията. По време на обсъждането на темата в Общинския съвет недоволните хора заявиха, че ще започнат протести, ако решението бъде прието.

В Стоб са категорични, че Стобските пирамиди трябва да останат с досегашния си статут и да не са частни. В момента на природния обект от високи до 12 метра скални конуси се събира входна такса от 2 лв., които отиват в приходите на общината. Местните власти обаче признават, че събраните суми са крайно недостатъчни за поддържането на феномена и подходите към него.

Стобските пирамиди са част от 100-те национални туристически обекта, а интересът на туристите към тях все повече се увеличават, отбелязват местните власти.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.