fbpx

Къде е разрешен риболовът в Пирин?

Със заповед от 5 юли, парковата дирекция на НП „Пирин“ определи разрешените за риболов места в Пирин.

Въведена е забрана за следните езера: Каркъмски езера, Тодорини очи, Георгийски, Типишки, Влахини, Газейски, Полежански, Бански (в парков участък Безбог), Рибни (в парков участък Безбог), Кременски, Каменишки, Корнишки езера, Десилишко, Василашки (без Долно Василашко), Суходолско езеро (Разложки суходол), Горното и Средното(Брезнишки) езеро.

Тези езера попадат в резерватна зона или зона с ограничено човешко въздействие, които са забранени за риболов, съгласно Плана за управление на Национален парк „Пирин” част 3.

Във всички останали езера в Пирин риболовът е разрешен в периода от 1 февруари до 30 септември.

Парковата дирекция въвежда и няколко ограничения. Забранен е риболовът с харпун, както и зарибяване на езерата и реките на територията на парка. Любителският риболов е разрешен само на лица, притежаващи редовни билети за риболов. Рибарите имат възможност да упражняват хобито си само в светлата част от денонощието, в почивни дни, с въдица и изкуствена стръв. При еднодневен излет може да се запази до 2 кг от уловената риба, но не повече от 8 броя или един екземпляр по – голям от 2 кг.- не се отнася за американска пъстърва и сивен.

При констатиране на нарушения по горепосочените точки и условия, и неспазването им от настоящата заповед ще се прилагат административно – наказателните разпоредби предвидени в Закона за защитените територии, Закона за опазване на биологичното разнообразие, Закона за рибарството и аквакултурите и Плана за управление на НП „Пирин”.

            

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.