fbpx

Започва операцията по извеждане на блокираните деца в тайландска пещера

Спасителните екипи в Тайланд започват опасна операция по извеждане на 12 деца и техния треньор по футбол от пещерата, в която са блокирани от две седмици, съобщава ВВС.

Групата навлязла дълбоко в пещерата Там Луанг на 12 юни, но не успя да излезе заради покаченото ниво на подземните води. Опитни водолази успяха да достигнат децата и терньора им миналата седмица и ги снабдиха с храни и материали от първа необходимост. Смята се, че блокираните вече са в достатъчно добра физическа форма, за да издържат 4-километровото извеждане, голяма част, от което в наводнени галерии.

Наронгсак Осотанакорн, който ръководи спасителните действия, тази сутрин потвърди пред медиите, че 18 водолази влизат днес, за да изведат децата на повърхността. Сред спасителите има и лекар.

В същото време властите проучват терена, за да преценят има ли шанс да бъде прокопан отвор от повърхността към пещерата, за да се съкрати пътя на децата. Това обаче би отнело време, а дъждовният сезон в Тайланд настъпва и се очаква подземните води в пещерата да се покачат още.

През последните дни спасителите изпомпват с бързи темпове вода от пещерата, като по думите им е постигнато възможно най-ниското ниво, за да започне извеждането на децата.

По време на пътя към повърхността децата ще трябва да се гмуркат, катерят, вървят и пълзят.  Според спасителите, най-труден е първият пасаж, който е изцяло наводнен. Ще се наложи децата дълго време да останат под вода с водолазна екипировка, каквато те никога не са използвали. През последните дни някои от тях дори преминаха бърз курс по плуване в пещерата.

Целта на спасителния екип е първоначално да изведе децата до по-суха галерия, където е разположена подземната база на водолазите. От там те ще могат да излязат през сухи галери към повърхността.

Очаква се най-рано децата да достигнат повърхността около 16 ч. българско време. Засега не е ясно дали ще излязат всички едновременно или на малки групи.

Цялата операция по извеждането е изключително опасна. Преди два дни опитен тайландски водолаз загина по време на спасителната операция в пещерата. Той се връщал от блокираните, които е снабдил с кислородни бутилки, когато е загубил съзнание и по-късно е починал.

 

 

 

 

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.