fbpx

Алпинисти гладуват под Манаслу

Около 250 алпинисти и 500 души персонал буквално гладуват под вр. Манаслу от няколко дни, след като обслужващите компании не успяха да им доставят храна на базовия лагер.

Агенциите, организатори на изкачванията, заявиха, че не са успели да доставят провизиите, заради липса на хеликоптери. Собствениците на вертолетите пък обвиняват непалските власти, заради създалата се криза. По думите им, Министерството на културата, туризма и гражданската авиация е забранило полетите на компаниите Heli Everest, Manang Air и Air Dynasty, които обслужват базовия лагер. Ведмоството обаче твърди, че работи по въпроса за издаване на разрешително за полет.

“Носим едни и същи дрехи вече от седмица,” разказа по телефона американски алпинист. Неговият шерп пък сподели, че повечето експедиции вече нямат храна и други вещи от първа необходимост.

Хеликоптерите са единствената възможност за доставки в селцето Самагаун и базовия лагер. Издаването на разрешения за полети е бавно, а прозорците хубаво време през есента твърде кратки.

Сред алпинистите, коит ще опитат късмета си на Манаслу тази година е полска експедиция, която ще опита  да се изкачи по маршрута от 1986 г., осъществен от техните сънародници Йержи Кукучка и Артур Хайзер. Турът преминава през източния връх (7992 м) към основния и не е изкачван никога след премиерата си.  Единствено Симоне Моро и Тамара Лунгер опитаха да повторят маршрута през 2015 година, но се отказаха от опита си, заради лошо време.

 

 

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.