fbpx

Започна подготовката за зимна атака на К2

Няколко експедиции обявиха плановете си да атакуват К2 през зимата. Това е последният неизкачен осемхилядник през зимния сезон.

Четири са неуспешните опити. Полякът Кщищов Виелицки води две от тях, последната, от които в началото на тази година.

В момента се подготвя силен руско-казахски-киргизки отбор ръководен от изкачилия всички 14 осемхилядници на планетата Василий Пивцов от Казахстан.

Експедицията включва руснаците Роман Аблидаев, Виталий Акимов и Евгений Глазунов, казахстанците Виталий Акимов и Илдар Габасов, както и Михаил Даничкин от Киргизстан.

“Всеки от участниците осъзнава рисковете от подобна експедиция, но желанието да достигнат връхната точка през зимата и да оставят следа в алпийската история е въпрос на чест и гордост за Русия, Казахстан и Киргизстан,” пишат участниците в обръщение до медиите.

Експедицията все още обмисля маршрута, по който ще атакува. Участниците обаче са твърдо решени да осъществят изкачването без кислород.

Освен тях, испанецът Алекс Чикон също обяви плановете си тази зима да направи опит на К2. Предните две години той неуспешно атакува Еверест през зимата.

Зимните изкачвания на осемхилядници

Що се отнася до майсторите на зимните изкачвания – поляците, техните планове за К2 са за сезона 2019-2020 г. Пьотр Томала, ръководител на новата Полска зимна хималайска програма заяви в интервю, че тимът му е фокусиран върху двугодишна стратегия, чиято кулминация ще бъде зимно изкачване на K2 през 2019-2020. Като част от подготовката си поляците вече изкачиха връх Манасалу и ще опитат да изкачат поне един 7-хилядник през януари-февруари 2019 . Очаква се да изберат пик Ленин в Памир.

Досегашни зимни опити на К2

  • 1987-1988 полска експедиция от пакистанска страна, ръководена от Андржей Завада. Достигната височина: 7300 m.
  • 2002-2003 полска експедиция от китайска страна, ръководена от Кщищов Виелицки. Достигната височина: 7650 m.
  • 2011-2012 руска национална експедиция от пакистанска страна, ръководена от Виктор Козлов. Достигната височина: 7200 m.
  • 2017-2018 полска национална експедиция от пакистанска страна, ръководена от Кщищов Виелицки. Достгната височина: 7400 m.

 

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.