fbpx

Стотици туристи и алпинисти остават блокирани в Непал. Има и българи (ВИДЕО)

Стотици туристи и алпинисти остават блокирани по склоновете на непалските планини, след като държавата затвори границите си заради разпространението на коронавируса.

Сред тях има трима българи, казаха от Министерството на външните работи пред „Върхове“.

Над 500 чужденци бяха спрeни по трекинг маршрутите, заради забраната да напускат страната миналия вторник. Непалските власти съобщиха, че очакват блокадата да трае около седмица, но тя все още продължава.

Шрадха Шреща, говорител на Непалския съвет по туризъм, тогава каза пред CNN, че се работи усилено съвместно с правителствени агенции, за да свалят туристите в Катманду, след което да координират с посолствата връщането им у дома. Няколко посолства като германското и френското възнамеряваха да изпращат чартърни полети до планинските райони, за да евакуират гражданите си. Междувременно непалските власти обявиха, че създават специален уебсайт за по-лесна координация.

Масовата евакуация все още тече.

Вчера украинският алпинист Тарас Поздни, който е в епицентъра на „непалската блокада“, разказа във фейсбук страницата си как протича процесът.

Свикнал съм да разчитам на собствените си сили и на приятелите си, но има ситуации, когато е необходима помощта на страната. Както сега. Пристигнахме в Непал преди затварянето на границата, без да подозираме такава възможност. Всички виждате колко бързо се променя ситуацията всеки ден. Когато дойде информацията за затваряне на границите и отмяна на полети, ние бяхме в сърцето на Хималаите, близо до Еверест. Когато стигнахме до Лукла, Непал наложи карантина, забраняваща движението из страната. Това се отнасяше за всички обществени и частни транспорти и вътрешни полети. Първата задача, която стои преди нас, е да излезем от Лукла. Като цяло се търсят варианти. Възможен е вътрешен полет, но при поискване от консулството със списък на групите. Нашата група е международна: Украйна, Русия, Германия, Латвия. Свързах се с нашия консул, момче с руски език. Тъй като в Непал няма украинско консулство, ме изпратиха да говоря с индиеца. Междувременно проучвам възможностите за полет чрез личните си контакти, има начин за военен хеликоптер с добра отстъпка. Между другото, базовата му цена е 6000 долара на час.

Публикувахте от Taras Pozdnii в Четвъртък, 2 април 2020 г.

Публикувахте от Taras Pozdnii в Четвъртък, 2 април 2020 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.