fbpx

Пакистан се престраши: отваря границите за летния сезон

„Отваряме летния сезон, тъй като тези летни три-четири месеца са много важни за всички, свързани с туристическия отрасъл. Иначе, в противен случай, ще загубим много работни места.“ Това заяви преди дни пакистанският премиер Имран Хан.

Хан, който оглавява правителството на Пакистан от 2018 г., обърна особено внимание на провинциите Гилгит-Балтистан и Хайбер-Пахтунхва.

Именно там са разположени най-високите върхове в страната, включително петте осемхилядника: К2, Броуд Пик, Гашербрум I, Гашербрум II и Нанга Парбат.

По думите на Хан, местните власти трябва да утвърдят правила, в съответствие с които туристическата индустрия в отделните региони ще посрещне туристите през 2020 г.

Думите на пакистанския премиер говорят за това, че летният алпийски и туристически сезон в страната може да бъдат спасени на фона на бушуващата все още пандемия от коронавирус.

На свой ред регионалният премиер на провинция Гилгит-Балтистан Хафиз ур Рехман, отговори, че независимо от гръмките изявления на ръководителя на правителството, планът за откриване на туристическия сезон през 2020 г. не е реалистичен.

„Едно е да се работи с планове, отпечатани на хартия, а съвсем друго е реализирането им по места. Нашата система на здравеопазване все още не се справя достатъчно добре с натоварването в условия, при които ситуацията е на прага да излезе извън контрол“, заяви Хафиз пред местните медии.

Всъщност изявлението на премиера дойде неочаквано, в момент, в който кривата на разпространение на коронавируса в Пакистан продължава да върви нагоре. До момента там са регистрирани над 90 000 заразени, повече отколкото в Китай, откъдето тръгна пандемията. Смъртните случаи от COVID-19 са над 1800 души. И все още никой не може да каже колко са нерегистрираните случаи.

Разбира се, независимо от изявлението на Хан, не трябва да се очаква че чуждестранните алпинисти ще тръгнат към Пакистан, тъй като на практика всички туроператори са отменили експедициите си до пакистанските върхове за 2020 г.

Въпреки това не е изключено няколко експедиции да пристигнат в Пакистан, за да реализират своите планове. Това обаче няма да промени фактът, че както и по върховете на Непал и Китай през пролетта, така и в планините на Пакистан рпез лятото предстои едно тихо лято.

По думите на Карара Хайдри, ръководител на алпийския клуб в Пакистан, над 75 000 работни места в планинските регионо се намират под заплаха заради пандемията.

Въпреки това, според Хафиз Ур Рехман, 90 процента от жителите на региона Гилгит-Балтистан са против пристигането на туристи по време на пандемията: „Преживяхме повече от десетилетие без туризъм, когато терористи атакуваха нашите земи. Една година без туризъм няма да ни създаде проблеми“, категорични са те.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.