fbpx

Емили Харингтън – първата жена по Golden Gate на Ел Капитан за ден

Късно на 4 ноември Емили Харингтън се изкачи над „устната“ на Ел Капитан (Tu-Tok-A-Nu-La) в тъмното. С това тя завърши със свободно катерене в рамките на 21 часа, 13 минути и 51 секунди тур Golden Gate (5.13b, 3000 ‘) , ставайки четвъртата жена, която изкачва свободно Ел Кап за един ден, съобщи авторитетното издание Alpinist.com.

С това Харингтън се присъедини към Лин Хил (която беше първият човек изобщо, изкачил свободно Ел Кап, както и първият човек, който е направил това за един ден), Стеф Дейвис и Майан Смит-Гобат, както и четвъртият човек, който е изкачил Golden Gate за един ден, след Томи Колдуел, Алекс Хонолд и Брад Гоубрайт.

Харингтън израства като водещ състезател по катерене и е преминала първите женски изкачвания по множество 5.14 спортни маршрута през годините; тя също е изкачила осемхилядниците връх Еверест и Чо Ою, но Golden Gate е представлявала особено значимо предизвикателство през годините, откакто за първи път е прекроила маршрута за шест дни през 2015 г.

Тя се опитва да го изкатери за един ден в началото ноември 2019 г., но умората взема превес близо до края на последния 5.13 терен, само на няколко дължини от върха. Следващият й опит в същата година, на 24 ноември, завършва с неприятно падане малко след като се отдалечава от земята; тя се катери по плочите на Freeblast с Алекс Хонълд и се подхлъзва, което довежда до отвеждането й в болница от спасителите в парк Йосемити.

В публикация в Instagram тя написа: „Почти отне решителността ми – дълбока рана на челото ме остави кървава и победена. Продължавах да си мисля, „защо все още вися?“ Следващият терен беше A5 Traverse, където се провалих миналата година. Този път не беше моята граница. Борих се упорито, с безупречни движения в тъмното. Плаках в залата – това можеше да бъде страшно в сегашното ми състояние, но издърпах крайната устна в 22:30 с недоверие …. “

Бейлинджър написа в Instagram:

Трудно ми е да опиша постигнатото от [Емили Харингтън] …. [Фактите] само контекстуализират постижението като един от най-големите моменти в историята на свободното катерене. Това е многогодишната борба, завръщанията след неуспехите, битките със страх – както от опасността, така и от реалната възможност тя да влее в години на отдаденост в нещо, в което никога няма да успее. И това е изборът, който тя направи, за да жертва толкова много други неща в живота за една единствена цел, дори след толкова много победи и толкова много неприятности. Това изисква величието и от две години имам привилегията да го гледам и усещам и преживявам. Честито Емили. Обичам те толкова дълбоко и ти ми даде невероятен подарък да бъда част от това постижение. Сега да празнуваме.

Харингтън използва креативна стратегия за изкачване на Monster Offwidth, дълга, поглъщаща тялото пукнатина по средата на стената, която пази достъпа до El Cap Spire. Въпреки че е оценен само с 5.11, турът представлява физически и психологически тест, който е добре документиран от много от хората, които са се борили със зейналата пукнатина, понякога отнемаща няколко часа, за да бъде изкачена, както направи Харингтън през 2015 г. Тази година, за да преодолее ограниченията на малките си крака – които не са достатъчно дълги, за да вкара петите си в пукнатината, която по-големите алпинисти използват – тя носеше обувките на Хонолд отгоре върху собствените си, като по този начин увеличи дължината на ходилата си.

Александър Хубер за първи път изкачи Golden Gateпрез септември 2000 г. Той помогна за соло на маршрута, за да проучи потенциала му за свободно катерене и се върна заедно с брат си Томас Хубер през октомври.

Що се отнася до жените, които са изкачили свободно Ел Капитан за един ден, Лин Хил стана първият човек, който свободно се изкатери по Big Stone за един ден през 1994 г., а Стеф Дейвис и Майан Смит- Гобат се изкачиха по  Freerider (5.12d / 13a), съответно през 2004 г. и 2011 г.

След успеха Харингтън написа в Instagram: Доста е трудно да се говори за свободно катерене по Ел Капитан, без да се споменават може би НАЙ-изумителните изкачвания на всички времена – еднодневното свободно изкачване на Носа от Лин Хил през 1994 г. Изкачването й я направи първият човек, постигнал подобен подвиг, и беше далеч и извън това, което някой можеше да си представи по онова време. И до днес свободното катерене на Ел Капитан за един ден (по всеки маршрут) е доста рядко явление (~ 25 души са постигнали това може би). По-впечатляващо е, че свободното изкачване на Носа в продължение на много дни се счита за изключително и все още само няколко от най-добрите алпинисти в света са успели (под 10). Какво е това да изпревариш времето?

… Имах късмета да опозная Лин от началото на кариерата ми. Жени като Лин, [Робин Ербесфилд-Рабуту], [Бет Родън], [Кейти Браун], [Боби Бенсман] и др. бяха имена в катерачната общност по това време. Като малко момиче бях запозната с катеренето, знаейки, че това е пространство за жени и че имаме потенциал да превъзхождаме точно толкова, колкото и мъжете. Днес, след една ключова седмица за мен лично, както и за тази страна и жените навсякъде (по дяволите да [Камала Харис]), исках да отпразнувам жените, които проправиха пътя в нашия спорт и тези, които продължават напред днес. Всички вие ме вдъхновихте като мъничко 10-годишно момиче във фитнеса и продължавате да го правите и днес. (Също така огромни поздравления за [Julia Chanourdie] за това, че стана третата жена, изкачила 9b / 5.15b миналата седмица!)

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.