fbpx

Стобски земни пирамиди

Тръгнете ли към Рилския манастир, не пропускайте да се отбиете до Стобските земни пирамиди. Разположени са на три километра от разклона за село Стоб. Следвайки кафявите табели достигате до земен път, по който трябва да продължите пеша. Намират се от двете страни на вододелния рид, разделящ суходолията Гръчковец и Буковец.

Стобските пирамиди са скални земни образувания, с дебелина до 30-40 м. Наслагите са обагрени в ръждиво-кафяво, червеникаво и тъмно жълто. Голяма част от образуванията имат каменни шапки – големи скални блокове, някои от които с размери 120 на 80 см. Повечето скални форми са от пирамидален тип, но се срещат и конусни форми. Под действието на ветровете, дъждовете и други ерозионни фактори, формата на пирамидите се променя, като някои се разрушават, скалните шапки падат и се зараждат нови пирамиди.

Разделени са на няколко отделни групи, наречени от народа с различни имена – Кулите, Чуките, Самодивски комини, Невястата и др. Най-известната група Сватовете е свързана с легенда.

 

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.