fbpx

Ски самоучител – II част

Ходене със ски
Както е казано, всяко пътешествие започва с първата крачка. Ако си начинаещ е много важно да си стабилен, докато правиш движения със ските.
Изпробвай следното упражение на равното. Веднъж, след като се почувстваш стабилен, може да се опиташ да походиш. Всъщност движенията са твърде подобни при тези при обикновенно ходене, с изключение на тоива, че няма нужда да вдигаш краката си. Просто трябва да приплъзваш ските си напред. Може да използваш щеките, за да пазиш баланс. Увери се, че правиш движения със срещуположната ръка на крака, който местиш (точно, както при обикновено ходене). Докато ходиш може да се навеждаш съвсем леко напред. Ако вече си научил да движиш ръцете си свободно, може да използваш щеките, за да се избутваш.
Развиване на усещането
Докато си все още на равно може да поработиш върху усещанията при движение със ски. След като свикнеш да стоиш на ските, изпробвай и това, преди да се спуснеш надолу по склона: Наклони се леко, след което повдигни ските си една по една. Опитай първо да повдигнеш върха, след това края, а накрая и цялата ска. Тези движения ще ти помогнат да запазиш баланса, докато си на пистата.

Ставане след падане
Ставането след падане със ските на краката в началото може да изглежда малко трудно. Веднъж, след като свикнеш, ще го правиш с лекота.
Първа стъпка: Позиционирай се така, че да ти е лесно да се изправиш. Постави ските успоредно една на друга и напречно на линията на спускане. Извий краката си така, че да ти е лесно да се изправиш. Хвани с едната ръка дръжката, а с другата  –  долния край на щеката пред тялото си.

Втора стъпка: Използвайки щеката за опора, леко се наведи напред и се избутай нагоре.

Трета стъпка: Премести долната си ръка по- близо до дръжката за повече опора, докато се изправяш.

Четвърта стъпка: Вече научи начина за изправяне след падане. Обърни внимание, че заради гравитацията ще ти бъде много по-лесно да се изправиш на стръмен склон, отколкото на равно.
Заучаването на правилния начин за изправяне след падане ще ти спести наранявания и изтощение. Въпреки съвременните ски автомати, които освобождават крака при падане, не е излишно да знаеш и метода за ставане със ски на краката.

Обръщане
Как да се обърнем на 180 градуса и да променим посоката без да се движим нагоре-надолу?
Първа стъпка: За да започнете, застанете със ските успоредни една на друга и перпендикулярни на линията на спускане. Насочете щеките нагоре.

Втора стъпка: Завърти долната ска напред и нагоре, оставяйки края й в снега и близо до върха на другата ска.

Трета стъпка: Завърти долната ска на 180 градуса, стъпвайки отново на снега. Наведи се напред и леко извий колене. От тази позиция ските ти са в противоположни посоки.

Четвърта стъпка: Премести тежината на тялото си на долната ска. Вдигни другата ска и я обърни успоредно на долната. Вече се обърна в противоположна посока.

Завъртането в противоположна посока със ски на краката може да ти е неудобно. Опитай това упражнение първо на равно, като най-добре е да има някой, който в началото да ти помага. Продължи да се упражняваш, докато не започнеш да го правиш с лекота.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.