fbpx

Лавинните уреди

Събитията през последните дни отново изостриха вниманието ни към една от най-големите опасности в зимната планина – лавините. Понякога омагьосващия плен на зимната планинска красота ни прави безразсъдни, но въпреки притока на адреналин трябва да се научим да поставяме безопасността на първо място. И да не пестим от нещо, което е силно необходимо при практикуването на зимен туризъм и спортове.

  • Лавинният уред понякога може да означава живот или смърт. Първият половин час след попадане в лавина е най-важен, казват спасителите. Шансът да те открият толкова бързо, ако не носиш пипс обаче, за съжаление клонят към нула. Затова инвестицията в този уред не просто си заслужава, тя може да спаси живота ти.

Характеристики на уреда
1.    Лавинният уред /или т.нар. пипс/ излъчва сигнал, който може да бъде засечен от уредите на други, ако те затрупа лавина.
2.    Всеки турист или скиор трябва да разполага с персонален уред и да го настрои на режим „излъчване“, когато е в лавиноопасен участък в планината.
3.    Ако член на група бъде затрупан от лавина, останалите трябва да превключат уредите си на режим „приемане“, за да прихванат сигнал от затрупания.
4.    Дигиталните уреди са по-лесни за употреба от аналоговите модели и изискват по-малко практика за употреба, въпреки че всички пипсове изискват известен опит за употребата им.

Как работят лавинните уреди?
Лавинните уреди са устройства, носени закачени за тялото, които излъчват сигнал. Ако бъдеш затрупан от лавина, уредите на останалите хора в групата ще уловят сигнала, излъчван изпод снега. Приемащите пипсове интерпретират сигнала, като определят посоката и разстоянието до излъчващия уред.
Лавинните уреди работят чрез излъчване и приемане на електромагнитни сигнали. В един режим те излъчват сигнал. Превключени на другия режим, те започват да приемат. Затова, когато тръгнеш в група из планината, трябва да настроиш уреда си на излъчване. Каишката на пипса трябва да бъде увита около кръста и преметната през рамото, като се носи под якето. Ако лавина затрупа някой от групата, сигналите, излъчени от неговия уред ще укажат на останалите местоположението му. В такъв случай, пипсовете на останалите трябва да са в режим „приемане”, за да прихванат сигнала.
ВНИМАНИЕ: Затрупаният от лавина може да почине от задушаване или травма. За онези, които са затрупани живи, лавинният уред може да бъде от жизненоважно значение за спасяване на живота им. Разбира се, никога не може да има стопроцентова гаранция. Преди всичко, научи се да разпознаваш лавиноопасните терени и условия и да ги избягваш.

Типове лавинни уреди
Всички лавинни уреди излъчват и приемат електромагнитни сигнали по еднакъв начин. Как те работят или интерпретират сигнала зависи от модела.
•    Дигитален — Дигиталните пипсове използват антени и микропроцесор, за да преобразуват приетите електромагнитни сигнали в бийп тон и изображение на дисплея. Дисплеят представлява LCD екран и LED панел, на който се изписва разстоянието и посоката към излъчващия уред. Звуковият сигнал на този вид устройства се променя с приближаването към целта. Дигиталните уреди светят към или показват посоката на панела към затрупания предавател.
•    Аналогов — Аналоговите лавинни уреди отговарят с излъчване на бийп тон, който става все по-силен, колкото по-близо е до затрупания уред. Някои модели използват и визуален индикатор. Той е полезен, тъй като често е трудно да се засекат промените в звука при силен вятър или няколко затрупани предавателя.

Какво са Recco рефлектори?
/Забележка! В момента тази система не се използва в България. Може да е от ползва само при попадане в лавина в чуждестранен курорт./
Recco® рефлекторите са различни от лавинните уреди. Това са тънки, с размер на карта пластини, които са вшити от производителите в ски-облекла като якета, панталони, обувки или каски. Recco рефлекторите допълват—но НЕ заменят—употребата на лавинни уреди. Тези пасивни транспондери отразяват и повишават радио сигналите, изпратени от Recco детекторите, използвани от много спасителни служби. Това може да означава по-бързо локализиране на затрупания в лавина.
Recco системата предлага много предимства:
•    Рефлекторът е пасивно устройство, без батерия, което не изисква действие от носещия го, както и специално обучение за употребата му.
•    Рефлекторът е вшит в облеклото, затова е сигурно, че ще остане върху затрупания от лавина.
•    При приемане на сигнала, Recco детекторът води оператора  в права линия към затрупания; този директен сигнал може да спести ценно време.
•    Recco сигналите могат да бъдат уловени както от земята, така и по въздух при издирване с хеликоптер.
•    Recco сигналите не са свързани с, нито влияят на сигналите от лавинни уреди, затова двете могат да бъдат използвани едновременно.

Методи на търсене с лавинен уред
Скоростта наистина има значение, затова е изключително важно да разбереш как работи твоя пипс и да се упражняваш в употребата му. Всеки производител осигурява детайлни инструкции как да търсиш бързо и ефикасно  с тази технология.
Независимо какъв уред използваш, основното е следното: веднъж след като локализираш затрупания, ще спестиш време, ако сондираш, след това разкопай снега възможно най-бързо.

Честоти и съвместимост
•    Всички лавинни уреди на пазара са съвместими един с друг и с дву-честотните модели.
•    Всички пипсове работят при честота 457kHz.
•    До 1980-те, са стандартни уреди на честота 2.275kHz. Тези модели са остаряла технология и не трябва да бъдат използвани.
•    Дву-честотните (и 2.275kHz, и 457kHz) уреди се използват до 1996 г., когато всички производители преминават към 457kHz. Тези стари модели не трябва да се използват, тъй като: 1) имат по-голям обхват  2) използват керамични резонатори, които могат да нарушат сигнала от честота 457kHz.
•    Винаги правете проверка на съвместимостта на уредите в групата, за да сте сигурни, че системата работи.

Обхват
Разстоянието на действие е зададено от производителя и често е максималното уловимо, от най-силната антена. Максималният обхват при различни теренни условия може да бъде различен. Лавинните уреди с по-голям обхват може да уловят сигнал от по-далечно разстояние, но обхватът зависи от ориентацията на излъчващия пипс, спрямо приемащия.

Какъв уред е подходящ за теб?
Дигиталните уреди имат по-малък обхват на прихващане на сигнал, но веднъж получен, те помагат за по-бързо откриване на затрупания. Ако ще използваш за пръв път лавинен уред, дигиталните модели са по-лесни за употреба.
Аналоговите устройства могат да приемат сигнал от по-голямо разстояние, но изискват повече практика за откриване на затрупания. Ако си запознат с методите на търсене, използвай такъв модел.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.