fbpx

ВАЗОВА ЕКОПЪТЕКА – по стъпките на Дядо Вазов от Бов до Заселе

На север от София, на около час и половина път с кола или с влак, има едно китно балканско селце, в което патриархът на българската литература Иван Вазов обичал често да ходи. Вдъхновен от необикновено красивите гледки, откриващи се пред взора му от село Заселе, там той написал един от шедьоврите си – разказът “Дядо Йоцо гледа”.

вазова екопътека

Всъщност две съседни села се гордеят с името на Иван Вазов – Бов и Заселе, свързани с туристическа пътека. Днес тя носи неговото име – “Вазова Екопътека” и ревностно пази спомена за бродещия по нея литературен класик. Екопътека е, тъй като преминава през защитени местности със специфична флора и фауна. Тя е своебразен културно-исторически маршрут, представящ пред днешните туристи природните красоти и гледки, запленили някога българския поет. Лъкатуши нагоре през уханна букова гора, пресича кротко ромоняща река с облечени в приказно зелен мъх камъни и открива пред погледите прекрасни панорами към Западна Стара планина и Искърското дефиле.

водопад бовска скакляПътеката преминава през известният водопад “Скакля” – едно райско кътче от чудната българска природа, покорило стотици сърца. “Скакля” е четвъртият по големина водопад у нас и с живописната си красота е привлекателно място за безчет туристи и любители на природата. Представлява каскада, първото стъпало от която е високо 85 метра, второто – 20 метра, следвани от няколко по-ниски. Общата му височина е приблизително 120 метра. През зимата замръзва и се превръща в едно от най-предпочитаните места за ледено катерене в България.

Как да стигнем?

Пътят за изходния пункт към “Вазовата Екопътека” минава през живописния Искърски пролом, вдъхновил с чудните си красоти не един творец. По него стигате до Гара Бов, от където има маркировка. Ако сте с кола, не влизате в селото (по десен завой през мост над река Искър), а продължавате малко по главния път нагоре. Там има голяма табела и паркинг, така че няма как да се объркате. Пътеката се катери леко за около час и половина-два, като любезно предлага на туристите и няколко кътчета за отдих.

 

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.