fbpx

Скатов падал два километра по склоновете на К2: родителите му разбират от медиите

Атанас Скатов е падал около 2000 метра по склоновете на К2, преди да спре. Два хеликоптера на пакистанската армия излитат, за да го търсят. А GPS-устройството на Скатов показва, че местоположението му се променило рязко с над 200 метра. Устройството спира да излъчва за последно в 7:30 тази сутрин. Часове по-късно е открито и тялото му.

GPS трекерът му беше застинал на 7025 метра. Когато хеликоптер на пакистанската армия облита мястото обаче, той не е намерен. Тялото му е забелязано, когато хеликоптерът се спуска надолу.

„Бяхме се объркали, защото GPS-ът му показваше, че е на голяма височина, след като се е откачил от алпиниста при падането. Но един от шерпите предположи, че е паднал по-ниско. GPS-ът показваше, че е на около 7000 метра височина. С хеликоптера са проверили по-ниско и са намерили тялото му на височина от почти 5500 метра. Паднал е почти два километра надолу”, обясни Танешар Гурагай, от Seven Summit Treks.

Причината за смъртта на Атанас Скатов при опита му за зимно изкачване на К2 не е скъсано въже, както първоначално бе съобщено в социални медии, а също и от институции, съобщиха организаторите на експедицията.

Българинът падна от въжето близо до японския С3. Атанас се катереше със своя шерп и измина няколко метра напред, за да може шерпата да го види правилно. Докато се самоосигурява от едно въже на друго, изглежда са възникнали грешки и той е паднал. Бяхме осигурили склона с нови въжета. Тялото му беше евакуирано с армейски хеликоптер от около 5500 м. в 15:00 ч.

каза Чанг Дава Шерпа от Seven Summit Treks.

Хеликоптер на пакистанската армия транспортира тялото му в Скарду днес.

Майката на Скатов, Мария Стоянова, разказа пред Нова телевизия, че е следила движението му на трекера, но когато той е спрял да излъчва тя е помислила, че той е спрял за почивка. Едва три часа по-късно започнали да получават обаждания от познати, които научили за трагедията от медиите.

Екипът на „Върхове“ изказва най-искрени съболезнования на семейството!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.