fbpx

Джон Снори, Али Садпара и Хуан Пабло Мор в неизвестност повече от денонощие на К2. Спасителни екипи с хеликоптер могат да достигнат до 6500 метра

Повече от 30 часа Джон Снори, Али Садпара и Хуан Пабло Мор са неизвестност. Те предприеха изкачване към К2 вчера през нощта  в 1:00 ч. местно време. Хуан Пабло е без допълнителен кислород, съобщават от агенцията-организатор, чийто участник е той. Неговият опит за върха е самостоятелно решение и той се присъедини към екипа на исландско-пакистанската експедиция, след като от Seven Summit Treks вчера изтеглиха хората си надолу от Лагер 3.

Вчера по обяд синът на Али – Саджид Садпара се върна от Гърлото на бутилката в Лагер 3 заради проблеми с кислородния апарат в около 10:00 ч. Първоначално съобщи, че всички са били в добра форма и са се отправили към върха. Саджид чака в лагера Али, Джон и Хуан Пабло повече от 20 часа, без да има връзка с тях. Снощи съобщи, че не вижда светлини. В момента той слиза надолу, но е изтощен. Двама от шерпите на SST (Temba Bhote и Phurbu Kusang) са в готовност в Лагер 1 да го посрещнат с храна и топла вода и да му помогнат по пътя надолу.

Междувременно пакистанската армия изпрати два хеликоптера. В издирвателно-спасителната акция се включиха двама от най-добрите пакистански катерачи, участвали и в операцията на Нанга Парбат при издирването на Даниеле Нарди и Том Балард. Пилотът е инструктиран да вдигне полета възможно най-високо, но в момента времето продължава да се влошава. Прогнозите са, че ще може да лети до 6500 м.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.