fbpx

Кори Ричардс и Естебан Мена възобновяват плана си за нов маршрут на Еверест

Aмериканецът Кори Ричардс и еквадорецът Естебан Мена (Esteban „Topo“ Mena) ще се завърнат към проекта си за прокарване на премиерен маршрут по северната стена на Еверест тази пролет. Те вече имат един неуспешен опит през 2019 г.

Естебан Мена и Кори Ричардс след опита им от 2019. Facebook

Ричардс и Мена планират изкачване в алпийски стил, без допълнителен кислород или помощ от шерпи. Очакват да прокарат близо 2000 метра нова линия, по Северната стена, която във финалния етап от изкачването да премине в стандартния маршрут по Североизточния ръб. Кулоарът, който дуото е набелязало, минава под „Трите кули“ (The Three Pinnacles) – участък, познат като един от най-опасните и технични на Еверест. „Кулите“ се издигат на 7800, 8100 и 8200 м. надморска височина. Там през 1982 изчезват британските алпинисти Джо Таскър и Питър Бордман, които участват в експедиция, целяща да превземе девствения до онзи момент Североизточен ръб. Потенциалът на участъка като бъдещ маршрут е забелязван и преди. През 2015 Давид Гьотлер, Рафаел Славински и Даниел Бартш планират експедиция там, но поради земетресение, тя така и не се състои.

Планираният маршрут на Кори и Естебан е лявата червена линия. Снимка: Аdventure-journal.com

Последно нов маршрут на Еверест (Южната стена) е осъществен през 2009 от корейска група алпинисти.

При опита си от 2019 Ричардс и Мена достигат 7600 м. височина, но поради влошаващо се време се налага оттеглянето им. Ричардс е познат най-вече като фотограф, а в алпинизма печели голямо признание с първото зимно изкачване на Гашербрум II, осъществено през 2011 заедно с италианецa Симоне Моро и казахстанецa Денис Урубко. Американецът има две изкачвания на Еверест – през 2016 и 2017. Естебан Мена също има изкачване на Еверест (2013), както и прокарани нови маршрути в Непал и Китай. Когато е едва 19-годишен изкачва южната стена на Аконкагуа, което го прави най-младият алпинист, постигнал това. Освен Еверест, Мена изкачва без допълнителен кислород и Манаслу.

Още преди първия опит на Кори Ричардс и Естебан Мена през 2019, американецът споделя:

Много хора, които са изкачили 13 от 14-те осемхилядници без допълнителен кислород, все още не са успели да направят това и с Еверест – най-високият. Фактът, че Топо и аз сме качвали Еверест без допълнителен кислород ни дава самочувствие…но всички знаем, че физиологията може да се промени.

Ако не прокараме нова линия на Еверест, ще сме доволни дори да повторим маршрут, който не е бил повтарян. Не ни интересува. Просто искаме да се катерим и да се отклоним от стандартния маршрут.

Маршрутите до Еверест и защо първото българско изкачване остава в историята на световния алпинизъм

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.