fbpx

Пакистан официално обяви Садпара, Снори и Мор за загинали

Пакистанските власти в четвъртък официално обявиха, че трима алпинисти, изчезнали на К2. Те прекратиха извънредната спасителна мисия, в която се включиха военни и международни алпинисти.

Мохамед Али Садпара, Джон Снори и Хуан Пабло Мор за последно бяха забелязани само на 300 метра от върха на K2. Има вероятност групата да е достигнала върха, но да е срещнала проблем по пътя надолу.

„Досега търсихме и се надявахме да ги намерим живи, но днес официално ги обявихме за мъртви, така че това ще спре“, каза Раджа Насир Али Хан, министър на туризма за Гилгит-Балтистан в четвъртък.

Търсенето на телата на алпинистите ще продължи, каза Хан.

Кои са тримата алпинисти, изчезнали под К2

Тримата бяха видени за последно от сина на Садпара, 20-годишния Саджид, който трябваше да се върне поради неизправност в кислородния апарат.

„Със семейството ми загубихме добросърдечен човек, а пакистанската нация загуби смел и велик авантюрист, който беше запален по катеренето“, каза Саджид.

Операцията по издирването включваше пакистански военни хеликоптери, които прелитаха над склоновете на върха, както и самолет F-16, който заснемаше земята, за да търси места, където тримата биха могли да се подслонят.

Изключително ниските температури и поривите на вятъра правят почти невъзможно оцеляването на K2 за повече от няколко дни.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.