fbpx

Скоро в София: Улица „Боян Петров“

Улица в софийския квартал Манастрирски ливади – Изток ще носи името на алпиниста Боян Петров. Това реши комисията по образование и култура в Столичния общински съвет по предложение на кмета на район „Триадица“ Димитър Божилов.

Сестрата на алпиниста Александра е дала съгласие да използват името му.

„На 31 юли 2014 г. Боян става първият българин, изкачил легендарния К2 – първенецът на Каракорум – и то с единствен за сезона „дабъл хедър“ (последователно изкачване на два осемхилядника), при това със световен рекорд в бързината, само за 8 дни. Той e и едва 35-ият човек в света, изкачил три осемхилядника за по-малко от 100 дни. Всички свои върхове Боян изкачи без помощта на кислородна маска и носачи, а посредством желязната си воля, умела тактика и неуморна физическа подготовка“, гласи съобщението на кмета на район „Триадица“.

Боян Петров изчезна през май 2018 г. да покори Шиша Пангма в Хималаите (8027 м). Там той изчезна и не беше открит въпреки безпрецедентната спасителна акция.

Историята на последното му изкачване вече е екранизирана и ще направи дебюта си на 29 ноември в рамките на “Киномания” и “Дни на предизвикателствата”.

Филмът “Отново съм тук” (Here I am, Again) тръгва по кината в цялата страна от 3 декември.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.