fbpx

Моро пристигна в Непал за зимната експедиция на Манаслу

На 4 декември в Непал пристигна италианският топ алпинист Симоне Моро, който тази година ще направи опит за зимно изкачване на осемхилядника връх Манаслу (8156 м), заедно с Алекс Чикон.

Моро отпътува за аклиматизация в района Кхумбу заедно с непалеца Абирай Реем. Той планира в рамките на аклиматизацията да изкачи и връх Ама Даблам (6813 м.).

Устройването на базовия лагер ще започне с настъпването на астрономическата зима на 21 декември.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Simone Moro (@iamsimonemoro)

Алекс Чикон все още тренира за експедицията по скалите на Каталуния и се очаква да пристигне в Непал по-късно този месец заедно със сънародника си Иняки Алварез.

Първоначалните планове включваха и участието на Саджид Али Садпара, но те се провалиха заради проблеми със здравословното му състояние, възникнали по време на есенната експедция на Еверест.

В плановете на експедицията са опит за първо истинско зимно изкачване на главния връх, както и траверс с откриване на премиерен маршрут до Манаслу Източен (East Pinnacle 7992м.)

Чикон и Моро правят втори опит за зимно изкачване на Манаслу (ВИДЕО)

По мнението на Симоне Моро, зимното изкачване на Манаслу, осъществено на 12 януари 1984 г. от полска експедиция не може да се счита за истинско зимно изкачване, тъй като в началото на астрономическата зима на 21 декември, полската експедиция вече е била достигнала до 7000 метра.

Досега на Манаслу през зимата успех са имали 4 експедиции: три от тях са осъществили изкачването в рамките на метеорологичната зима: 14 декември 1985 г., 8 декември 1995 г., 6 декември 1998 г., а само една е успяла в рамките на астрономическата зима – 12 януари 1984 года.

 

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.