fbpx
вторник, юли 9, 2024
Екстремни спортовеСпелеология

Опознай света на пещерите!

Сталaктити, сталагмити, пещерни кристали, прилепи и дори, озъбеният скелет на отдавна живяла пещерна мечка. За да разгледате всичко това не е нужно да се спускате дълбоко под земята! Просто посетете Музея на родопския карст в Чепеларе, единствен по рода си на Балканите!

Музеят е открит през 1980 г. в приземния етаж на туристическия дом „Пещерняк” от Димитър Райчев. Основната част от 9400-те експоната е събрана от родопските пещери.

На площ от 870 m2, експозицията е разделена тематично. Първата зала е посветена на геологията. В нея ще разгледате красиви пещерни минерали, скъпоценни и полускъпоценни камъни. Ценните родохрозити и родонити, които се намират само в този район. Тук е разположена и красива колекция минерали от района на Стара планина, дарена от пещерняка Явор Шопов.

 

Във втората зала ще се запознаете с организираното пещерно движение в чепеларския край. Там са изложени снимки, печатни издания и дори петромаксовата лампа на д-р Иван Буреш, който пръв в България започва да проучва пещерната фауна.

Залата на скалите показва различни видове гранити, брегчи, мрамори, варовици, гипс, бигори. Тук са изложени и различни по големина и форми пещерни образувания – сталактитити, сталакмити и сталактони, пещерни бисери, коралити.

Най-интересна за посетителите обикновено е експозицията, посветена на биоспелеологията. Показани са животинските видове, които обитават пещерите. Това са не само прилепи, които не са истинските пещерни обитатели, тъй като използват пещерите само като убежище. Към истинската пещерна фауна се числят видове, които никога не излизат от от тях. В българските пещери това са предимно безгръбначни животни – паяци, скакалци, раци, стоножки, бръмбари. Един от най-интересните екземпляри е бръмбърът „Светломразец”, който се е адаптирал толкова добре в тъмнината, че на светлина умира веднага. В отдела по палеонтология пък са изложени страховите кости на животни, използвали пещерите за убежище през терциера. Тук може да бъде видян скелетът на 4,5-метрова мечка, долната челюст на леопард и горната на носорог, населявали преди хилядолетия земите на днешна България.

 

Естествено, внимание е отделено и на първите пещерни хора. В Музея са изложени керамични съдове и различни оръжия на труда, намерени в дълбините на Родопите.

 

Музеят на родопския карст разполага със зала за гостуващи изложби, библиотека със 730 тома научна литература, лаборатори и конферентна зала.

Адрес: ул. Шина Андреева, No. 7a, 4890 Чепеларе

тел. (03051) 2041, (03051) 3041

текст: Върхове

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!