fbpx
събота, юни 15, 2024
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеНовини

Клиент на Madison Mountaineering ги съди: не успял да стигне по-нагоре от базовия лагер на Еверест

Американската туристическа агенция Madison Mountaineering, управлявана от Гарет Медисън, беше изправена пред правно предизвикателство, което може да създаде значителен прецедент за цялата комерсиална алпийска индустрия.

Клиент на компанията заведе дело по обвинение в измама и по същество кражба на пари поради факта, че никога не е успял да се изкачи над базовия лагер в експедицията на Еверест.

Тази история се е случила през есента на 2019 г. Тогава, за разлика от много предишни сезони, няколко експедиции се събраха в базовия лагер на Еверест, в който взеха участие общо 10 клиенти на комерсиална експедиция.

В допълнение, по същото време под Еверест имаше такива световни звезди като Килиан Жорнет и Анджей Баргиел. И Килиан, и Анджей имаха свои лични проекти на най-високия връх в света: високоскоростно изкачване и спускане (Килиан) и ски спускане (Анджей). За разлика от Килиан, Анджей беше придружен на Еверест от екип от трима други опитни другари по катерене, включително полякът Рафал Фрония.

Единствената комерсиална експедиция по това време на Еверест беше тази на „Медисън“, която включваше изпълнителния директор на марката Mountain Hardwear, както и един от най-опитните алпинисти, британецът Тим ​​Емет. Екипът включваше и двама ръководители от две американски IT компании, Кристин Бенет (от Бостън) и Зак Букман (от Силициевата долина).

Също така, в допълнение към помощния персонал в базовия лагер, шерпите и екипа, опъващ парапетите, т.нар. Icefall Doctors, наети в експедициите, полска експедиция се беше разположила в базовия лагер, чиято цел беше да изкачи осемхилядника Лхотце, като подготовка на бъдещия зимен опит на K2.

От всички тези експедиции

само Килиан Жорнет успя да се изкачи над ледопада Кхумбу.

Освен това той дори успя да се изкачи на височина 8300 метра и то не по класическия, а по полския маршрут.

Времето беше отлично, но никой от алпинистите не рискува да напусне базовия лагер за маршрута заради огромния надвиснал серак. Голямо количество сняг и лед висяха над маршрута, на половината път до първия високопланински лагер. Алпинистите отбелязаха, че през 2014 г. леден блок с много по-малък размер отне живота на 16 шерпи.

Надвисналият серак, снимка: Tim Emmett

След като останаха с дни в базовия лагер, членове на експедициите започнаха да се отказват и да си тръгват без да стигнат до планинския склон. Първи беше Тим Емет, следван от главния изпълнителен директор на Mountain Hardwear и скоро поляците, включително Анджей Баргиел, напуснаха базовия лагер, последни си тръгнаха от Madison Mountaineering.

Трябва да се отбележи, че ръководителят на експедицията е най-опитният алпинист, Гарет Медисън, който има много успешни изкачвания до Еверест.

Започва работа като професионален водач на планината Рейниър (САЩ) през 1999 г., за първи път идва на Еверест през 2009 г. Оттогава експедициите под негово ръководство изкачиха до върха на повече от шестдесет клиенти. Той лично изкачва Еверест десет пъти и три пъти стъпва на Лхотце (всички изкачвания на Лхотце са завършени за по-малко от 24 часа след изкачването на Еверест), а два пъти Гарет беше на осемхилядника К2.

Освен това той поддържа връзка с общността на шерпите. По време на настоящата пандемия неговата компания продължи да изплаща една трета от заплатата на 42 непалски служители, въпреки че не организира никакви експедиции, а през 2013 г. той беше отговорен за разкриването на версията на шерпите в сбиването на Еверест със Симоне Моро, Ули Щек и Джон Грифит.

Завръщайки се от Еверест, Зак Букман, един от клиентите на Madison Mountaineering, обаче заведе два дела срещу Гарет Медисън,

когото обвини в измама,

за това, че не го е извел над базовия лагер. Ищецът твърди, че шерпите на екипа не са били подготвени за задълженията си и че изкачването на връх Еверест се счита за рисковано начинание и следователно извиненията с препратки към заплахата от срутване на серак не са причината за отмяна на експедицията.

Експедицията на Madison Mountaineering, снимка: Франсоа Лебо

Освен това Зак иронизира, като твърди, че е платил над 60 000 евро за петдневен поход и седмица къмпинг в базовия лагер на Еверест.

В първото от тези съдебни дела (подадено през януари 2020 г.) Зак поиска възстановяване на 50 000 долара, които Медисън обещал да му върне по време на отмяната на експедицията, нещо, което самият Медисън отрича.

Във второ съдебно дело (през март 2020 г.)

Зак вече поиска 100 000 долара,

включващи обезщетения за нарушаване на обещанието си да върне 50 000 долара в първия съдебен процес.

В интервю за GeekWire.com, Гарет Медисън отбелязва: „Мисля, че г-н Букман искаше да изкачи Еверест по всякакъв начин. Не се страхуваше от риск. Ако беше в независима експедиция, можеше да продължи да се катери сам. Мисля, че хората наемат мен и други водачи не само за логистична подкрепа, но и за вземане на решения в планината, решения, основани на богатия опит и историята на безопасността на експедициите на моята компания. “

В момента компанията на Медисън вече е спечелила първия съдебен кръг, състоящ се от дела, заведени в Калифорния (където живее Букман), но ищецът може да предяви тези искове отново пред съда, но този път в щата Вашингтон, където се намира седалището на компанията.

Гарет Медисън

Ако съдът застане на страната на Зак, в бъдеще това може да повлияе на решенията, взети от водачите на експедициите.

Ръководствата ще усетят на раменете си натиска на правните затруднения, с които клиентите ще ги сблъскат, ако откажат да се изкачат на връх Еверест, въпреки обективните опасности, които надвишават обичайното им ниво при комерсиални изкачвания до покрива на света.

Самият Гарет Медисън заяви: „Надявам се да спечеля този съдебен процес, тъй като създава прецедент за цялата планинарска индустрия. Експедиционните водачи и ръководители трябва да са уверени, че могат да вземат правилното решение, без да се страхуват, че ако екипът им не достигне върха по обективни причини, клиентите няма да се обърнат към съда.“

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!