fbpx
неделя, май 26, 2024
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеИзбраноЛичности

В 12:53 ч.: Силвия Аздреева изкачи К2

Силвия Аздреева е изкачила К2 в 12:53 ч. местно време в петък. Тя е била на върха заедно с шерпа Пасанг Нгима Шерпа. Това съобщиха на Фейсбук профила си от агенцията, организатор на експедицията Elite Exped.

В рамките на днешното изкачване съдиректорът и партньор на Нирмал Пурджа в агенцията Мингма Давид Шерпа пък счупи собствения си световен рекорд, като стана първият човек, изкачил К2 за шести път. Досегашното му постижение с пет изкачвания, също беше рекордно.

Първата група на Elite Exped, в която беше и Мингма Давид Шерпа стъпи на върха в 11:50 ч. местно време. В нея бяха още Никол Алгердос Ковалчук, Карма Гелен Шерпа и Пури Китар Шерпа

Ngatshi Sherpa ръководеше екипа за фиксиране на въжета на K2 заедно с Пасанг Нуру Шерпа.

Час по-късно на върха стъпиха Силвия Аздреева и Пасанг Нгима Шерпа,

а след тях се изкачиха и Марио Фернандо Вилагран Авендано, Пем Чхири Шерпа, Йевген Староселски и Калден Пура Шерпа.

В четвъртък други два рекорда паднаха на К2, след като Кристин Харила от Норвегия успя да завърши проекта си 14х8000 за 92 дни, а Нима Ринджи Шерпа стана най-младият човек, изкачил втория по височина връх в света, на 17-годишна възраст.

С това постижение, Силвия Аздреева се превръща в едва третият българин, изкачил К2, след Боян Петров, който се изкачи без кислород през 2014 г. и Стефан Стефанов през 2019 г. Тя и първата българка, стъпила на върха.

Миналата година Аздреева, отново в рамките на комерсиална експедиция на Elite Exped изкачи Еверест и Лхотце в рамките на няколко часа.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!