fbpx
понеделник, юли 8, 2024
ИзбраноРайско кътче

Защо технически хавайският първенец Мауна Кеа е най-високият връх в света?

Разположен в Хималаите между Непал и Тибет, със своите 8848 м, Еверест е върхът, който достига най-голямата надморска височина в света. Въпреки че повечето хора го смятат за най-високият връх на планетата, различни дефиниции за „най-висок“ оспорват първенството му.

Според учените основата на Еверест е разположена на около 4200 метра над морското равнище, което означава, че до връхната си точка той се извисява на скромните малко над 4600 м.

Така Еверест бива многократно изпреварен от наглед далеч по-ниския хавайски първенец, вулканът Мауна Кеа (4207,3 м). Той се явява технически най-високият връх в света от основата до върха, заради подводната си основа, дълбоко под морското равнище.

Официално: Еверест порасна… с малко

Според измерванията на учените, цялата височина на Мауна Кеа е впечатляващите 10 600 м, въпреки че по-голямата част от тях остават невидими под водата на океана.

И ако подводната част на Мауна Кеа го дисквалифицира от състезанието за най-висок връх на света, тогава Денали (6190 м) в Аляска също изпреварва Еверест по височина, измерен от основата си до върха, пише Щатският университет на Монтана.

За разлика от Мауна Кеа, основата на Денали е разположена на сушата, на надморска височина от 600 м, а върхът му е само с 2658 м по-ниско от Еверест.

Това прави Денали на практика с над 900 метра по-висок от Еверест.

Хиляди неизследвани планини са открити в Световния океан

Еквадорският връх Чимборасо също може да се бори за приза за най-високата планина, тъй като неговият връх е по-далеч от центъра на Земята, отколкото всеки друг, съобщава Националната океанска служба. Това допълнително разстояние е резултат от факта, че Земята не е идеално кръгла. Вместо това тя е продълговата с „центробежна издутина“, която кара връхната точка на Чимборасо да е отдалечена с близо 2100 метра повече от центъра на Земята, в сравнение с Еверест.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!