fbpx

Хиляди неизследвани планини са открити в Световния океан

Повече от 5000 досега неоткрити подводни планини са разкрити в най-пълната карта на океанското дъно, правена някога.

Тези подводни планини се издигат, без да достигат морското равнище и са проследени от спътници високо над планетата. Те могат да открият и леки промени в океанската повърхност, причинени от структури дълбоко отдолу.

Точният брой все още трябва да бъде финализиран, но той може да надхвърли 10 000.

Екип, воден от д-р Дейвид Сандълу и д-р Брук Тозер от Института по океанография на Скрипс в Калифорния, е започнал съставянето на новата карта още през 2014 г. Тя може да се използва и за прогнозиране на бъдещите климатични промени и цунами.

През 2005 г. американска ядрена подводница се сблъсква с пълна скорост с неоткрита по-рано морска планина близо до Гуам, разкривайки размери, които все още до голяма степен са загадка.

Д-р Сандълу разказва за тяхната разработка, като обяснява, че е постигнат огромен напредък и в картирането на подводните планини. Той уточнява, че с голяма вероятност още хиляди нови планини могат да бъдат открити под морското равнище след въвеждането в експлоатация на спътника Swot на НАСА.

Друг проект – подкрепената от Организацията на обединените нации (ООН) инициатива „Морско дъно 2030“, има за цел създаване на карта с висока разделителна способност на подводната среда, съпоставима с картографирането на сушата.

Екипът, който стои зад проекта, възнамерява да събере данни от широк кръг държавни и частни компании, за да създаде свободно достъпно изображение на океанското дъно.

Това включва риболовни кораби и лодки, снабдени с акустични устройства, които да улавят информация за дълбочината на водата и да я изпращат обратно на учените.

“Морско дъно 2030” стартира през 2017 г. с прогнозна стойност около 3 милиарда долара.

Досега се знаеше, че най-дългата планинска верига на Земята е Средноокеанският хребет, при който около 90 процента от системата е под океана. Тази система от планини и долини пресича земното кълбо. Повечето от вулканите на Земята се образуват по границите й.

Най-високият връх на планетата също тръгва от морското дъно. Това е вр. Мануа Кеа (4205 м.) в Хаваите, също с вулканичен произход. Макар и много по-ниска като точка над морското равнище от вр. Еверест (8848 м.), ако се измери разстоянието от дъното на Тихия океан до върха на острова, Мауна Кеа е “по-висок” от известния като първенеца на света с неговите над 10 000 м. И, да в Хаваите има и сняг – надморската височина е достатъчно висока и студена, за да натрупа.

 

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!