fbpx

Хиляди неизследвани планини са открити в Световния океан

Повече от 5000 досега неоткрити подводни планини са разкрити в най-пълната карта на океанското дъно, правена някога.

Тези подводни планини се издигат, без да достигат морското равнище и са проследени от спътници високо над планетата. Те могат да открият и леки промени в океанската повърхност, причинени от структури дълбоко отдолу.

Точният брой все още трябва да бъде финализиран, но той може да надхвърли 10 000.

Екип, воден от д-р Дейвид Сандълу и д-р Брук Тозер от Института по океанография на Скрипс в Калифорния, е започнал съставянето на новата карта още през 2014 г. Тя може да се използва и за прогнозиране на бъдещите климатични промени и цунами.

През 2005 г. американска ядрена подводница се сблъсква с пълна скорост с неоткрита по-рано морска планина близо до Гуам, разкривайки размери, които все още до голяма степен са загадка.

Д-р Сандълу разказва за тяхната разработка, като обяснява, че е постигнат огромен напредък и в картирането на подводните планини. Той уточнява, че с голяма вероятност още хиляди нови планини могат да бъдат открити под морското равнище след въвеждането в експлоатация на спътника Swot на НАСА.

Друг проект – подкрепената от Организацията на обединените нации (ООН) инициатива „Морско дъно 2030“, има за цел създаване на карта с висока разделителна способност на подводната среда, съпоставима с картографирането на сушата.

Екипът, който стои зад проекта, възнамерява да събере данни от широк кръг държавни и частни компании, за да създаде свободно достъпно изображение на океанското дъно.

Това включва риболовни кораби и лодки, снабдени с акустични устройства, които да улавят информация за дълбочината на водата и да я изпращат обратно на учените.

Прочети  Международната федерация по катерене и алпинизъм с награда от филмовия фестивал в Тренто

“Морско дъно 2030” стартира през 2017 г. с прогнозна стойност около 3 милиарда долара.

Досега се знаеше, че най-дългата планинска верига на Земята е Средноокеанският хребет, при който около 90 процента от системата е под океана. Тази система от планини и долини пресича земното кълбо. Повечето от вулканите на Земята се образуват по границите й.

Най-високият връх на планетата също тръгва от морското дъно. Това е вр. Мануа Кеа (4205 м.) в Хаваите, също с вулканичен произход. Макар и много по-ниска като точка над морското равнище от вр. Еверест (8848 м.), ако се измери разстоянието от дъното на Тихия океан до върха на острова, Мауна Кеа е „по-висок“ от известния като първенеца на света с неговите над 10 000 м. И, да в Хаваите има и сняг – надморската височина е достатъчно висока и студена, за да натрупа.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.