fbpx
неделя, юли 7, 2024
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеНовини

Колко струва да изкачиш Еверест през 2021 г.?

Да изкачиш Еверест се превръща във все по-скъпо начинание. През последните няколко години се вижда стабилно покачване на цените, както за изкачвания с местен гид, така и за такива със западен. Причината от една страна е, че Китай вдигна цените на разрешителните от страната на Тибет, което за 2021 г. означава поскъпване от 18%. От непалската страна има покачване от 4%. Цените на някои компании обаче са се вдигнали с цели 25%, изчислява Алън Арнет, алпинист и планински гид.

източник: alanarnette.com

 

Какво означава COVID-19 за експедициите на Еверест през 2021 г.?

Като начало няколко големи компании – Adventure Consultants, Adventures Global, Alpenglow, и Mountain Madness – съобщиха, че изобщо няма да организират изкачвания. Освен това китайското правителство обяви, че Тибет е изцяло затворен за чужденци, така че единствената опция поне за момента е изкачване от страната на Непал. Непалското правителство не е въвело нови правила, свързани с пандемията, освен 7-дневна карантина за туристи при отрицателен PCR тест, направен 5 дни след пристигането. От своя страна шерпите отправиха искане към правителството да бъдат ваксинирани приоритетно, за да протече сезона нормално.

Колко струва да изкачиш Еверест?

Първият важен разход са самолетните билети. Тяхната цена варира в зависимост от изходната точка и компанията. От София цените се движат между 500 и 3500 евро. Това не включва пътните разходи до изходните точки за базовия лагер. Необходимо е да се заделят и 125 долара за 3-месечна виза и около 200 за задължителни имунизации.

Повечето хора, опитващи се да изкачат Еверест, наемат и носачи и якове до базовия лагер, като цената за носач за ден е 20 долара, а за як – 40. Ако спиш и ядеш в някоя от чайните по пътя, трябва да заделиш и между 20 и 100 долара на ден.

За самото изкачване са необходими разрешителни, които струват съответно 11 000 долара от непалската страна и между 15 800 и 18 000 – от тибетската. Непалското правителство обаче изисква и такси за събиране на отпадъци и уреждане на документация, която вдига крайната цена до около 20 000 долара. През 2013 г. съществува и правило всеки чужденец, който катери от непалската страна,  да наема местен гид, което струва минимум 4000 долара. Към момента Непал изисква застраховка за COVID. От друга страна разрешителното за изкачване откъм Тибет (Северната страна) включва таксите за събиране на отпадъци и документацията, както и 5 яка на човек, но както стана ясно към момента такова изкачване е възможно само за китайски граждани.

Цените на застраховките варират силно според застрахователя, както и според това какво покриват и дължината на пътуването. Обикновено са между 70 и 3000 долара, но това не включва евентуално спасяване с хеликоптер или застраховка за възстановяване на парите при отмяна на пътуването.

Допълнителен разход е екипировката, част от която обаче може да бъде наета директно от компаниите. Цените тук са между 7750 и 17 000 долара в зависимост от качеството. Повечето катерачи наемат и готвачи за базовия лагер, което за 6 седмици струва около 5000 долара. Последният разход, за който трябва да се помисли, са кислородните бутилки (ако се ползва допълнителен кислород) – 550 долара на бутилка, като обикновено са нужни 5, както и още 900 за кислородна маска и регулатор.

Общо цената за изкачване на Еверест варира между 30 000 и 80 000 долара. Цените на повечето западни компании са между 40 000 и 65 000 долара. Цените за гид шерпа, дори такъв с десетина изкачвания на Еверест,  са по-ниски. Но и тук се наблюдава поскъпване. Докато преди на непалците се плаща около 4000-5000 долара, сега сумата по-често достига 10 000.

източник: alanarnette.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!