fbpx

След двойния успех на Еверест и Лхотце: Силвия Аздреева се прибира в България в събота (ВИДЕО и СНИМКИ)

Силвия Аздреева се завръща в България в събота, 4 юни. Тя ще пристигне в 14:40 ч. на Терминал 2, където ще я посрещне и екип на Върхове, за да излъчим на живо първите й думи на родна земя.

Аздреева, която е родом от Петрич изкачи първенеца на планетата на 15 май в рамките на комерсиална експедиция на Elite Exped, агенцията на Нирмал Пурджа. Ден по-късно, без да слиза в базовия лагер, тя стъпи и на връхната точка на Лхотце.

силвия аздреева лхотце

„Еверест 8848 метра, които се изкачват с цялата мъка на света! На 15 Май в 05:45ч Непалско време стъпих на единственото място, където имаш панорама, каквато очите ти никога няма да повярват, че е реална.
Това, през което преминаваш, болка от всякакъв вид, неимоверните усилия, психическите и физическите издръжливост и страдания, ежечасовите лишения, живота през тези месец и половина, който е буквално оцеляване, да се приспособиш към “мъртвата зона” (над 8000м.) и да не спираш да се бориш с всички условия, които през цялото време са срещу теб, да не спираш и така до върха…
Но откажеш ли се, означава че не си го искал достатъчно 😊
27 часа по-късно на 16 Май, с още по-големи напъни заради натрупаната умора и няколко дневно не спане, стъпих и на четвъртия по височина връх в света Лхотце 8516м., който изобщо не отстъпва по нечовешки усилия, но и красота!“, написа Аздреева във Facebook профила си, часове, след като се върна успешно в базовия лагер.
Във Facebook профила си, петричанката сподели кадри и от изкачването си, в които описа трудностите, с които се е сблъскала.
„Някъде по средата между 3-ти и 4-ти лагер на Еверест (около 7600м надм. височина). Отне ни 8 часа от лагер 3 да достигнем лагер 4, от където в 21:00ч същата нощ тръгнахме финално към върха.
Да катериш на такава височина е много трудно дори и с кислородна маска, въпреки че я имаш кислородът и съответно дишането пак са ограничени.
Бутилката, която нося през цялото време тежи 5 кг. + багажа, който ми е нужен през деня = средно нося между 8-10 кг всеки ден в раницата си по време на катерене“, написа тя.
А след изкачванията показа и пораженията по лицето си, като озаглави публикацията „Или както се казва: И майка ти не може да те познае!“
За успеха си Силвия Аздреева беше поздравена от ръководителя на експедицията Нирмал Пурджа, единственият човек на планетата, изкачил всички осемхилядници в рамките на седем месеца. В Непал тя се срещна й с Райнхолд Меснер, а от България поздравления получи от Петя Колчева, единствената българка преди нея, изкачила Еверест.

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

error: Защитено съдържание !!