fbpx

Силвия Аздреева изкачи Еверест и Лхотце

Силвия Аздреева от Петрич е изкачила Еверест и Лхотце в рамките на два дни.

Тя се отправи първо към най-високия връх в света с комерсиална експедиция и го изкачи на 15-ти май.

Силвия Аздреева тръгна към Еверест: очаква се да стъпи на върха в неделя

Експедицията е ръководена от Нирмал Пурджа и четирима шерпи, сред които и Лакпа Денди, казват от агенцията организатор Elite Exped, чиято цена за изкачване на Еверест тази година е $68,332, според обобщена статистика за агенции, предлагащи същата услуга на Expedreview.

В официалната страница на агенцията изкачването на Еверест струва 50 хиляди паунда, а на Лхотцe – 21 хиляди паунда като фиксирана услуга.

Така тя стана втората българка, изкачила Еверест, и първата на Лхотце. Според официалната статистика, единствено Петя Колчева е стъпвала на покрива на света, но с голяма вероятност преди нея Мариана Масларова е била на върха, преди гибелта си под него.

Повече от 30 души клиенти и шерпи са участвали в тазгодишната експедиция на Пурджа. От тях само трима височинни туристи са изкачили двата съседни върха, а другите са изкачвали или Еверест, или Лхотце.

Аздреева е стъпила на върха, придружена освен от екипа, и от мексиканеца Хуан Диего Мартинес и южноафриканеца Реми Клоос.

 

„Имаше перфектен прозорец за изкачване и търпението им беше възнаградено. Този отбор беше брилянтен – наистина силен, положителен и устремен да учи и да се справя по най-добрия начин. Ние имахме удоволствието да ви водим и да гледаме как израствате с увереност – не бихме могли да сме по-горди с вас“,

казаха от агенцията-организатор.

Нирмал Пурджа е движещ двигател на агенцията. Той стана известен с проекта си 14/8 за изкачване на всичките осемхилядници за немислимо кратно време, в което успя много под заложеното. Изпълни го за малко повече от шест месеца. Малко след това постави още един исторически рекорд – беше част от първо зимно изкачване на К2 (8611 м), при това без използване на допълнителен кислород.

Силвия Аздреева, която сама за себе си казва, че не е алпинист, но дерзае, вече има зад гърба си изкачване на не по-малко сериозния Ама Даблам в Хималаите.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

error: Защитено съдържание !!