fbpx
събота, февруари 24, 2024
ВидеоНовини

Лакатник отбеляза празника си с алпийски тролей (ВИДЕО)

YouTube player

На 14 май село Гара Лакатник отбеляза традиционните си празници с три мероприятия на емблематичните скали.

Денят започна с демонстративен 100-метров алпийски тролей. Той е с дългогодишна история и през годините претърпява различни варианти по диагонала от над алпийската къщичка Орлово гнездо в скалите, до заслон Алпийска поляна. Тази година бе опънат с нов вариант на полиспастна система.

По него се спуснаха над 80 души от селището и гости на събитието, дошли организирано специално от различни краища на страната заради него. Смелчаците имаха възможност да се спуснат и на рапел по отвесна скала.

Събитието продължи с водосвет при Кръста на загиналите планинари и алпинисти. Той се състои също всяка година привечер на първата седмица на месец май и е възпоменание за отлетелите нависоко орли.

Денят завърши с факелно шествие, уникално за страната, по скалните пътеки. Пътеките се вият зигзагообразно през Лакатнишките скали в стръмен терен. Шествието представлява шеметна гледка от селището в навечерието на неговия празник.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!