fbpx
понеделник, юли 8, 2024
Новини

Планински спасители се обучават за съвместни акции с медицинския хеликоптер (СНИМКИ)

Планински спасители от отрядите на Лакатник, Враца, Берковица и София преминаха обучение за координирани действия с медицинския хеликоптер в случай на нужда при акция.

Днес беше проведена първата реална спасителна операция с новата въздушна линейка в планински условия. Екип от двама пилоти и двама медици успешно транспортира паднал в планината турист в района на връх Ботев в Стара планина.

Медицинският екип оказа помощ на пострадалия, който бе с гръбначна травма. След това той е транспортиран до болница в Пловдив.

Веднага след спасителната акция, хеликоптерът беше изпратен на учебен полигон. Там отрядите бяха обучени как да реагират в случай на нужда с хеликоптерно спасяване. Те бяха запознати с оборудването на „Въздушната линейка“ и какво могат да транспортират с необходимия инвентар за спасителна акция.

На терен им бяха демонстрирани възможностите на преоборудване в спешен случай. Спасителите бяха запознати и с правилата за незабавно действие, сигнализация, координационни действия, заходи.

Мария Лазарова

Мария Лазарова е журналист със специализация „Печат“ и магистър по Публична комуникация. Над 20 години работи в сферата на печатните и он-лайн медии. Автор, редактор и основател на периодични издания, сред които и „Върхове“. Запален планинар от детството си и с интереси в алтернативните аутдор дейности и спортове. redakcia@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!