fbpx
четвъртък, юли 11, 2024
ВидеоЕкстремни спортовеЛитература и киноНовини

„Океан до небето“ с Голямата награда в юбилейното издание на Банско филм фест (ВИДЕО)

Австралийският филм „Океан до небето“ на Майкъл Дилън взе Голямата награда на Банско филм фест в юбилейното му 20-то издание.
Лентата разказва за събитията след смъртта на съпругата и на най-малката дъщеря на сър Едмънд Хилъри. Съкрушен, той предприема експедиция за изцеление – епично приключение с лодка и пеша покрай река Ганг до нейния извор в Хималаите. Пътешествието, в което едва оцелява, го връща обратно към живота.

YouTube player

Продукцията на БНТ “Да докоснеш небето от Хималаите” с режисьор Андрей Дочев по повод 40-годишнината от изкачването от българин на осемхилядник – Лхотце 1981 – получи наградата за най-добра българска телевизионна продукция на тема планински и екстремни спортове. Филм, който чрез вълнуващите разкази на героите и живи участници в тази експедиция – Кънчо Долапчиев, Огнян Балджийски и Методи Савов, ни връща към спомена за първите български успехи в алпинизма.

снимка: Банско филм фест / fb

Журито връчи специално отличие на филма „Щастливите камъни“ на Зоя Димитрова, който разказва за изграждането на параклис близо до мястото на случила се трагедия в памет на всички хора, загубили живота си в планината, изгубените деца, но и лечебно място за изгубената нация.

Още една награда журито връчи на филма „Дух на свързаност“ с режисьор Алиша Йънг, който е портрет на свободната скачачка Катрин Неват, бивша световна шампионка и настоящ рекордьор на Нова Зеландия във всички три дисциплини. Заснет в отличителните сезони на централно Отаго, филмът отразява философията на Катрин и ни дава представа за вътрешния мир на един фрийдайвър.

YouTube player

Наградата за най-добър български филм отиде за „Север“ на Велико Карачивиев. Филмът разказва за едно необичайно зимно фотографско приключение из най-снежните и мразовити части на Новрегия. Живот и пътуване в най-суровите условия на далечния север и цената, която трябва да се плати за една снимка.

YouTube player

„Треска за приключения в Аляска“ на Габриеле Карлети взе наградата на фестивала. Той разказва за италианските приключенци Маурицио Бели и Фулвио Джованини, които през последните 25 години преминават 9000 км. между Аляска и Канада, следвайки следите на първите търсачи на злато. Правят това със ски, ходене, колоездене и кану. В един момент решават да се изправят пред предизвикателството да преминат от Форт Юкон до Анкоридж през зимата с тежка шейна и не особено добра палатка.

Приза за филм, планинарски спортове, приключения и изследвания получи словашкият „Еверест – трудният път“ на Павол Барабаш. Филмът е с множество награди от световни кинофестивали и дава отговор на въпроса възможно ли е да бъде изкачен най-трудният маршрут на Еверест в алпийски стил. Известният британски алпинист Крис Бонингтън кръщава този маршрут “Трудния път” и го обявява за невъзможен. Той се превръща в предизвикателство за четирима словашки алпинисти, които през 1988 г. започват най-трудното си приключение без изход.

YouTube player

Наградата „Петър Атанасов“ за най-добър сценарий отиде за полския „Стена на сенките“ на Елиза Кубарска, която на миналото издание на фестивала в Банско бе председател на журито. Историята проследява живота на семейство шерпи, което е изправено пред дилема, когато група западняци искат от тях да ги поведат нагоре по никога дотогава непокорената източна стена на внушителната планина Кумбакарна в Непал. Не само, че за върха се твърди, че е по-труден от Еверест, но според местната религия Кирант, това е свещена планина, която не бива да бъде изкачвана. И докато бащата би искал да спечели парите, необходими за образованието на сина му, майката, силна жена, която подкрепя мечтата на сина си да стане лекар, е все пак против и упорито смята, че не бива да се разхождат по тялото на бог. Филмът има над 20 международни отличия.

YouTube player

Приз за цялостна реализация в екстремни условия спечели „К2: Невъзможно изкачване“ – копродукция от Австрия и Полша с режисьор Славомир Батура. Филмът проследява спускането на полския ски алпинист Анджей Баргиел от митичния K2, „дивата планина“, откъдето един от четирима алпинисти не се завръща. Баригел прави спускането си сам и без допълнителен кислород. Планинската общност е зашеметена и масовата преса забелязва. Този документален филм изследва човека зад постижението и обстоятелствата, на които е бил подложен до края.

YouTube player

Испанският „Чолитaс“ на Хайме Мурсиедо и Пабло Ирабуру беше награден от Община Банско за филм за културата на планинарските народи. Той проследява участието на пет жени от Боливия в уникална експедиция. Като символ на освобождение, те предлагат да се изкачат на най-високата планина в Южна Америка.

YouTube player

Специалната награда на журито грабна испанският филм „Голата планина“ на Алекс Чикон. Филмът разказва за първото зимно изкачване на Нанга Парбат, което режисьорът осъществява през 2016 г. с Али Садпара и Симоне Моро – едно от големите постижения в историята на алпинизма.

YouTube player

Бурни аплодисменти във вечерта на наградите обраха и презентаторите, след които известните Николай Петков – алпинист и Ивайло Нинов – катерач и бейс скачач.

Николай Петков, Дойчин Боянов и Ивайло Нинов след презентациите

Мария Лазарова

Мария Лазарова е журналист със специализация „Печат“ и магистър по Публична комуникация. Над 20 години работи в сферата на печатните и он-лайн медии. Автор, редактор и основател на периодични издания, сред които и „Върхове“. Запален планинар от детството си и с интереси в алтернативните аутдор дейности и спортове. redakcia@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!