fbpx

„Океан до небето“ с Голямата награда в юбилейното издание на Банско филм фест (ВИДЕО)

Австралийският филм „Океан до небето“ на Майкъл Дилън взе Голямата награда на Банско филм фест в юбилейното му 20-то издание.
Лентата разказва за събитията след смъртта на съпругата и на най-малката дъщеря на сър Едмънд Хилъри. Съкрушен, той предприема експедиция за изцеление – епично приключение с лодка и пеша покрай река Ганг до нейния извор в Хималаите. Пътешествието, в което едва оцелява, го връща обратно към живота.

Продукцията на БНТ “Да докоснеш небето от Хималаите” с режисьор Андрей Дочев по повод 40-годишнината от изкачването от българин на осемхилядник – Лхотце 1981 – получи наградата за най-добра българска телевизионна продукция на тема планински и екстремни спортове. Филм, който чрез вълнуващите разкази на героите и живи участници в тази експедиция – Кънчо Долапчиев, Огнян Балджийски и Методи Савов, ни връща към спомена за първите български успехи в алпинизма.

снимка: Банско филм фест / fb

Журито връчи специално отличие на филма „Щастливите камъни“ на Зоя Димитрова, който разказва за изграждането на параклис близо до мястото на случила се трагедия в памет на всички хора, загубили живота си в планината, изгубените деца, но и лечебно място за изгубената нация.

Още една награда журито връчи на филма „Дух на свързаност“ с режисьор Алиша Йънг, който е портрет на свободната скачачка Катрин Неват, бивша световна шампионка и настоящ рекордьор на Нова Зеландия във всички три дисциплини. Заснет в отличителните сезони на централно Отаго, филмът отразява философията на Катрин и ни дава представа за вътрешния мир на един фрийдайвър.

Наградата за най-добър български филм отиде за „Север“ на Велико Карачивиев. Филмът разказва за едно необичайно зимно фотографско приключение из най-снежните и мразовити части на Новрегия. Живот и пътуване в най-суровите условия на далечния север и цената, която трябва да се плати за една снимка.

„Треска за приключения в Аляска“ на Габриеле Карлети взе наградата на фестивала. Той разказва за италианските приключенци Маурицио Бели и Фулвио Джованини, които през последните 25 години преминават 9000 км. между Аляска и Канада, следвайки следите на първите търсачи на злато. Правят това със ски, ходене, колоездене и кану. В един момент решават да се изправят пред предизвикателството да преминат от Форт Юкон до Анкоридж през зимата с тежка шейна и не особено добра палатка.

Приза за филм, планинарски спортове, приключения и изследвания получи словашкият „Еверест – трудният път“ на Павол Барабаш. Филмът е с множество награди от световни кинофестивали и дава отговор на въпроса възможно ли е да бъде изкачен най-трудният маршрут на Еверест в алпийски стил. Известният британски алпинист Крис Бонингтън кръщава този маршрут “Трудния път” и го обявява за невъзможен. Той се превръща в предизвикателство за четирима словашки алпинисти, които през 1988 г. започват най-трудното си приключение без изход.

Наградата „Петър Атанасов“ за най-добър сценарий отиде за полския „Стена на сенките“ на Елиза Кубарска, която на миналото издание на фестивала в Банско бе председател на журито. Историята проследява живота на семейство шерпи, което е изправено пред дилема, когато група западняци искат от тях да ги поведат нагоре по никога дотогава непокорената източна стена на внушителната планина Кумбакарна в Непал. Не само, че за върха се твърди, че е по-труден от Еверест, но според местната религия Кирант, това е свещена планина, която не бива да бъде изкачвана. И докато бащата би искал да спечели парите, необходими за образованието на сина му, майката, силна жена, която подкрепя мечтата на сина си да стане лекар, е все пак против и упорито смята, че не бива да се разхождат по тялото на бог. Филмът има над 20 международни отличия.

Приз за цялостна реализация в екстремни условия спечели „К2: Невъзможно изкачване“ – копродукция от Австрия и Полша с режисьор Славомир Батура. Филмът проследява спускането на полския ски алпинист Анджей Баргиел от митичния K2, „дивата планина“, откъдето един от четирима алпинисти не се завръща. Баригел прави спускането си сам и без допълнителен кислород. Планинската общност е зашеметена и масовата преса забелязва. Този документален филм изследва човека зад постижението и обстоятелствата, на които е бил подложен до края.

Испанският „Чолитaс“ на Хайме Мурсиедо и Пабло Ирабуру беше награден от Община Банско за филм за културата на планинарските народи. Той проследява участието на пет жени от Боливия в уникална експедиция. Като символ на освобождение, те предлагат да се изкачат на най-високата планина в Южна Америка.

Специалната награда на журито грабна испанският филм „Голата планина“ на Алекс Чикон. Филмът разказва за първото зимно изкачване на Нанга Парбат, което режисьорът осъществява през 2016 г. с Али Садпара и Симоне Моро – едно от големите постижения в историята на алпинизма.

Бурни аплодисменти във вечерта на наградите обраха и презентаторите, след които известните Николай Петков – алпинист и Ивайло Нинов – катерач и бейс скачач.

Николай Петков, Дойчин Боянов и Ивайло Нинов след презентациите

Мария Лазарова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.