fbpx
събота, април 13, 2024
КатеренеНовини

Купа “Петър Атанасов“: адреналиново състезане между професионалисти и прохождащи в катеренето

Второто катерачно състезание на името на Петър Атанасов – основателя на Банско филм фест – се състоя в събота преди обед на 25 септември на изкуствена стена в с. Баня, на пет километра от Банско.

В рамките на филмовия фестивал Банско филм фест 2021 състезанието се проведе в подножието на Пирин в слънчево време в дисциплината “Скорост” за мъже и жени.

Това е второто издание на надпреварата, чието оценяване се провежда по стандартите на Българската федерация по катерене и алпинизъм, като част от фестивала.

Над 30 участника се включиха в надпреварата, като тази година участие взеха и много деца.

„Много добри и вече обучени катерачи“ – по думите на участници и зрители в състезанието – „Повечето от тях могат сами „да се връзват“ и дори да водят маршрути“, коментираха запознати за участието на децата – част от идеята на изданието в рамките на фестивала.

С това те затвърдиха един от акцентите на събитието – именно да мобилизират местната катерачна общност – която е с дългогодишни традиции-  в развитие на възпитание и тренировки в този – вече олимпийски – спорт.

И резултатите показаха: наред с емблематични имена в българското катерене, призови места заеха, освен кадри на Националната спортна академия и международно титуловани участници, и много местни, досега не толкова известни, катерачи.

При мъжете пръв стана Божидар Евтимов от НСА, следван от Виктор Кушлев и Иван Ковачев от Банско.

При жените първо място зае Кристина Евтимова – също от катерачната академия на НСА, която успя да изпревари при жените безапелационната Радка Петкова в това състезание. На трето място се наредиха Елена Коюва, която е от Банско, освен и от Лакатник – меката на поколения катерачи – едва на 15 години, вече изкачила и неимоверното предизвикателство на Северната стена на Вихрен. Тя подели третото място с Димана Койнакова – добре познато име в българските фрийрайдер и катерачни среди.

Повече кадри от състезанието очаквайте в  Галерия във varhove.com

Мария Лазарова

Мария Лазарова е журналист със специализация „Печат“ и магистър по Публична комуникация. Над 20 години работи в сферата на печатните и он-лайн медии. Автор, редактор и основател на периодични издания, сред които и „Върхове“. Запален планинар от детството си и с интереси в алтернативните аутдор дейности и спортове. redakcia@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!