fbpx
събота, юли 20, 2024
ВидеоИзбраноЛичностиСпелеология

„Помагаме, защото трябва“: Българските спасители в Морджа не знаели какъв е случаят, когато тръгнали (ВИДЕО)

17 български спасители се включиха в уникална спасителна операция в турската пещера Морджа. Там, в началото на септември американският спелеолог Марк Дики получи стомашен кръвоизлив, докато беше на дълбочина над 1000 метра по време на Международна експедиция в пещерата.

Българските пещерняци получили призив за помощ още в първите часове, когато станало ясно, че такава ще е необходима. „Честно казано не знаехме дали е мъж или жена. Казаха ни с две думи само, че има пострадал човек“, разказа пред „Върхове“ един от най-младите български пещерни спасители Георги Беров – Гецата.

Едва впоследствие, докато вече пътуват, разбират какво се е случило. Българите са и едни от първите, които се спускат в пещерата при пострадалия. Той ту е добре, ту за кратко се влошава.

Цялата спасителна акция по извеждането на Марк Дики на повърхността трае 9 дни. В нея се е включват 186 спасители от цял свят и допълнително персонал за надземната логистика от Турция. След няколкодневно лечение в болница в турския град Мерсин, Дики отпътува в добро състояние за родината си.

От българите едва трима са били и преди това в пещерата. Това са Гецата, ветеранът на големи дълбочини Теодор Кисимов от Русе и украинката Зина.

Related Posts

Но не дълбочината и тежкия случай, а комуникацията е основното предизвикателство пред спасителите.

„Горе е било интересното, на повърхността, защото е била различна комуникацията. Италианците не говорят английски, турците не говорят английски. Общо взето не могат да се разберат хората помежду си какво искат да правят. Накрая всеки си говореше на какъвто език знае и общо взето така се случиха нещата. Ръководителят на италианците говореше на италиански, българинът на български. Мъчно вървяха в началото нещата, но след това всичко се получи, имаше добър край“, споделя пред „Върхове“ Йорданка Донкова, друг участник в спасителната акция.

Двамата млади спасители, с които разговаряхме, не са участвали друг път в подобна спасителна акция, но го правят без колебание, защото трябва.

„Трябва да се отзовеш, за да помогнеш на другия човек, защото в един момент ние сме една много малка общност, изобщо световно и ти знаеш, че

ти може да си следващия човек,

който да е там“, обяснява Гецата.

Двамата оценяват, че подготовката на българските спасители е изключително добра, „на световно ниво“. Те обаче призовават за пореден път държавата да се намеси в тяхна подкрепа, чрез Закон за доброволчеството, какъвто в България все още няма.

„След като той бъде ясно дефиниран, ще могат да се случат всичките други неща, като финансиране. Хората да са застраховани, че няма да си изгубят работата при такива форсмажорни ситуации, когато тръгваш сега. Но това е вече политически и юридически въпрос“, обяснява Йорданка.

Целият разговор вижте във видеото. А презентация на Йорданка Донкова за случилото се в Морджа ще бъде представена и в рамките на 22-рото издание на Банско Филм Фест, в неделя, 26 ноември от 13:30 ч.

Мария Лазарова

Мария Лазарова е журналист със специализация „Печат“ и магистър по Публична комуникация. Над 20 години работи в сферата на печатните и он-лайн медии. Автор, редактор и основател на периодични издания, сред които и „Върхове“. Запален планинар от детството си и с интереси в алтернативните аутдор дейности и спортове. redakcia@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!