fbpx
събота, април 20, 2024
Екстремни спортовеНовиниСпелеология

Българи напредват в пропастта Морджа в Турция

Яна Дублева от София, заедно с Теодор Кисимов, Константин Стоилов и Китен Топалов, се завърнаха тази седмица от международна експедиция в пропастта Морджа в Турция, която е напът да стане най-дълбоката в Турция. Миналото лято български екип, в който Теодор Кисимов също участваше, достигна минус 1210 метра дълбочина. Тази година те са стигнали до 1285 метра, като Дублева е достигнала до минус 1270 м.

“На около -1270 ни спря сифон. Гмурна се водолаз да го провери и по негови думи сифонът е много голям и дълбок. В едно разклонение пак стигнахме до езеро – сифони 2-3 на брой, там малко по-дълбоко стигнахме, с около 15 метра”, разказа пред БНР Теодор.

Достигнатата дълбочина, чиято точност тепърва ще се уточнява, е голямо лично постижение за Яна Дублева, тъй като много малко българки са били на повече от минус 1000 метра.

 

Пещерата Морджа е разположена на платото Тасели, където са двете най-дълбоки пещери на Турция, а входът й е на 200 метра по-високо от тях. Теоретично пропастта може да достигне дълбочина до -1600 метра. Тя има потенциал да се превърне в най-дълбоката пещера на Турция и да стане една от десетте най-дълбоки в света.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!