fbpx

Българи напредват в пропастта Морджа в Турция

Яна Дублева от София, заедно с Теодор Кисимов, Константин Стоилов и Китен Топалов, се завърнаха тази седмица от международна експедиция в пропастта Морджа в Турция, която е напът да стане най-дълбоката в Турция. Миналото лято български екип, в който Теодор Кисимов също участваше, достигна минус 1210 метра дълбочина. Тази година те са стигнали до 1285 метра, като Дублева е достигнала до минус 1270 м.

“На около -1270 ни спря сифон. Гмурна се водолаз да го провери и по негови думи сифонът е много голям и дълбок. В едно разклонение пак стигнахме до езеро – сифони 2-3 на брой, там малко по-дълбоко стигнахме, с около 15 метра”, разказа пред БНР Теодор.

Достигнатата дълбочина, чиято точност тепърва ще се уточнява, е голямо лично постижение за Яна Дублева, тъй като много малко българки са били на повече от минус 1000 метра.

 

Пещерата Морджа е разположена на платото Тасели, където са двете най-дълбоки пещери на Турция, а входът й е на 200 метра по-високо от тях. Теоретично пропастта може да достигне дълбочина до -1600 метра. Тя има потенциал да се превърне в най-дълбоката пещера на Турция и да стане една от десетте най-дълбоки в света.

Comments

comments

Прочети  Руски катерачи отпадат от Олимпийските игри в Токио заради забраната на Русия след допинг скандала

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!