fbpx

Доброволци възстановяват хижа Рудината над Ботевград (СНИМКИ)

Група доброволци от месеци наред се опитват да възстановят потъналата в забрава хижа „Рудината“ над Ботевград, разказа bTV.

За Цветина Петкова хижата е свързана със спомени от детството. Но гледката, пред която се изправя след толкова много години, я стряска.

„Беше занемарена и имаше много боклук, който е бил трупан с годините и всъщност това, което направихме, е да съставим план с бригади от доброволци, начело с нас, които започнахме да чистим“, разказа тя.

Работата по започва преди половин година. За много кратко време Цвети успява да събере съмишленици, с които да върнат някогашния вид на постройката.

„Най-красивата част е, че започнахме пет души, а вече сме 50. Включи се общината, включиха се местни доброволци и така, благодарение на усилията на всички, започнахме реставрацията“, разказа още Цветина.

Сред доброволците са и олимпийската ни надежда в таекуондото Владимир Далаклиев, който също пази топли спомени от хижа „Рудината“.

„Аз лично скоро не бях идвал и много се зарадвах като разбрах, че има такава инициатива. Нашият отбор по таекуондо в Ботевград с удоволствие решихме да съчетаем една тренировка, като направим един поход до тук и да се включим в инициативата, като помогнем с каквото можем за реновирането“, каза Владимир.

Следваща стъпка пред групата доброволци е да се определи собствеността на хижата и да се основе ново туристическо дружество.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.